Indija obećava da će ojačati veze sa Katarom

Indija obećava da će ojačati veze sa Katarom

Indija želi da poveća saradnju sa energetski bogatim Katarom u ključnim sektorima, uključujući trgovinu, investicije i tehnologiju, rekao je premijer Narendra Modi tokom posete toj zemlji u četvrtak.

Tokom sastanka sa katarskim emirom šeikom Tamimom bin Hamadom Al Tanijem, lideri su razgovarali o ekonomskoj saradnji, energetskom partnerstvu i kosmičkoj saradnji, saopštilo je indijsko ministarstvo spoljnih poslova. Kriza na Bliskom istoku proistekla iz rata Izraela i Hamasa u Gazi je takođe bila uključena u diskusiju.

Poseta indijskog lidera Kataru usledila je nekoliko dana nakon što je ta bliskoistočna zemlja oslobodila osam veterana indijske mornarice koji su osuđeni na smrt nakon što su optuženi za špijunažu. Oslobađanje je objavio Nju Delhi u ponedeljak, malo pre nego što je sedam od osam muškaraca sletelo u indijsku prestonicu i pohvalilo premijera Narendru Modija i vlasti za pomoć u njihovom oslobađanju.

Potez Katara da oslobodi veterane mornarice usledio je samo nekoliko dana nakon što su Nju Delhi i Doha potpisali sporazum vredan 78 milijardi dolara o produženju uvoza LNG-a iz arapske zemlje za 20 godina do 2048. po stopama nižim od trenutnih cena. Dogovor je najavljen ranije ovog meseca tokom Indijske nedelje energije u Goi.

U međuvremenu, u Dohi, Modi se lično zahvalio emiru na „brizi“ o 800.000 indijskoj zajednici u Kataru i pozvao ga da poseti Indiju. Prema čitanju Nju Delhija, katarski emir je primetio doprinos „žive indijske zajednice“ u razvoju zemlje.

Potez ka produbljivanju ekonomske saradnje i diplomatije između dve nacije dolazi u pozadini rastuće bilateralne trgovine, koja iznosi oko 20 milijardi dolara, rekao je indijski ministar spoljnih poslova Vinaj Kvatram. „Dugoročno LNG partnerstvo seže još od 1999. godine i ostaje čvrsto, snažno i okrenuto budućnosti“, istakao je on tokom brifinga za medije u četvrtak.

Po sletanju u Dohu 14. februara, Modi se sastao i sa ministrom spoljnih poslova Katara Mohamedom bin Abdulrahmanom Al Tanijem. Oni su razgovarali o regionalnom razvoju na Bliskom istoku i naglasili važnost „održavanja mira i stabilnosti“, navodi se u čitanju Nju Delhija.

Modi je ranije podržao „rešenje dve države“ za okončanje izraelsko-palestinskog rata u regionu. Al Tani je pozvao na prekid vatre u Gazi i optužio Tel Aviv da je počinio „genocid“ u opkoljenoj enklavi.

Katar je bio druga stanica Modijeve trodnevne turneje po Bliskom istoku. Prethodno je posetio UAE, gde je potpisao nekoliko ključnih ugovora sa rukovodstvom zemlje i obratio se na Samitu svetskih vlada u Dubaiju. Dopiranje do dijaspore u zemljama Zaliva bio je kamen temeljac Modijeve najnovije turneje. U Abu Dabiju je inaugurisao hinduistički hram vredan 84 miliona dolara – prvi u glavnom gradu UAE i četvrti u zemlji – na zemljištu koje je poklonio prestolonaslednik.

Gde se Indija susreće sa Rusijom – sada smo na VhatsApp-u! Pratite i delite RT India na engleskom i hindskom