Vujović: EU se sprema da Vučića pusti niz vodu, SAD mu baca pojas za spasavanje

Vujović: EU se sprema da Vučića pusti niz vodu, SAD mu baca pojas za spasavanje

„Vučić pokušava da kupi vreme za svoj opstanak na vlasti, a ne za opstanak Srba na Kosovu“, za KoSSev ocenjuje Nebojša Vujović.

Nekadašnji šef misije Srbije u Vašingtonu i učesnik pregovora u Dejtonu, ocenjuje da je srpski predsednik dobar taktičar, ali i „slab strateg da uvidi“ ono što se zapravo sprema na zapadnoj međunarodnoj sceni prema aktuelnoj srpskoj vlasti.

Evropa se sprema da Vučića pusti niz vodu, a Amerikanci mu ovog puta bacaju pojas za spasavanje, tvrdi Vujović.

Na pitanje Kosseva zašto bi SAD podržavale sada Vučića, Vujović ukazuje na Kosovo.

„A njegova kosovska politika jeste njegov krst koji će nositi na leđima. Kristofer Hil ga samo može tapšati i hvaliti, gostiti u svom domu na Floridi“, kaže Vujović.

Podseća na situaciju u kojoj se Srbija našla devedesetih, ali tog puta sa primarnom opasnošću preko okeana.

„Kongres SAD je tokom devedesetih usvojio 27 neobavezujućih rezolucija. Milošević ih je odbacivao kao da to nije opasnost. Ali one su u SAD pripremile teren da Klinton donese odluku o bombardovanju, napadu na Srbiju, pa je to proturio kroz NATO, bez odluke SB UN. Tako je i rezolucija Evropskog parlamenta političko upozorenje i davanje vetra u leđa izvršnim organima, u ovom slučaju – Evropskoj Komisiji/Savetu za preduzimanje mera protiv Srbije, uključujući i pretnju o obustavi evropskih fondova i finansijske pomoći“.

Vučić je okačio članstvo Srbije u EU, „mačku o rep“, dodaje.

„Ko su za njega Gonzales i Pribe?!“, navodi dalje Vujović ironično aludirajući na ono što predstavlja kao ignorantski odnos predsednika Srbije prema stavu koji su zauzele institucije EU, ali i pojedinačne članice.

Bivši direktor direktorata za Zapadni Balkan Evropske komisije Rajnhard Pribe poručio je prethodno da vlasti u Srbiji moraju ozbiljno da uzmu kritike na račun organizovanja decembarskih izbora.

Sve se češće i prave paralele sa devedesetim kada je posle masovnih protesta nakon izbora 1996, Milošević praktično bio prinuđen da pozove OEBS da utvrdi ko je pobedio na izborima, da bi potom Felipe Gonzales i njegov tim došli u Srbiju.

BBC na srpskom je nedavno naslovio tekst „Izbori 2023: Da li je Srbiji potreban novi Felipe Gonzales da reši postizbornu krizu“.

Na opasku da unutar država članica EU, postoji ipak podrška Beogradu, Vujović kaže da iako su Viktor Orban i Kirjakos Micotakis „prvi uskočili u pomoć“, imali su i istovremenu poruku da i sam Beograd mora da pomogne -sebi.

A to znači da je potrebno da srpska vlast pronađe rešenje kako bi primenila preporuke Evropskog parlamenta, ODHIR-a/OEBS-a.

„A posle možeš, pošto si ‘vešt’ da ih razvodnjavaš. Ali, nemoj da plivaš uzvodno“, kaže Vujović.

Uoči Sretenja, Dana državnosti Srbije, za koje Vujović iznosi opasku da je to „ostvarenje Vojislava Koštunice“, aktuelni predsednik Srbije reaktuelizovao je svoje ranije najave o novom državotvornom pokretu. Za Vujovića je to samo „čamac sa puno rupa“.

Koštunica je za današnju politiku „anđeo čuvar“, dok sam predsednik Srbije, kako dalje vidi njegovu politiku, „pokušao da preuzme Đinđićev politički identitet“, ali, „sedeći u Šešeljevom krilu“.

A ko je „anđeo čuvar“ Srba na Kosovu?

„To je bio NATO. Ali Vučić i tzv. Srpska lista, posle tuče i ozbiljnih povreda KFOR-a u Zvečanu, i posle Banjske, ‘pucaju’ svima nama u stomak“.