Studija otkriva ubrzano starenje žena koje žive sa HIV-om

Studija otkriva ubrzano starenje žena koje žive sa HIV-om

Žene sa HIV-om doživljavaju ubrzano starenje DNK, fenomen koji može dovesti do loše fizičke funkcije, prema studiji koju je vodila Stephanie Shiau, docent na Odeljenju za biostatistiku i epidemiologiju na Rutgers School of Public Health.

Objavljena u The Journal of Infectious Diseases, studija baca svetlo na jedinstvene izazove sa kojima se suočavaju žene sa HIV-om dok stare i otvara puteve za prilagođene intervencije za poboljšanje zdravstvenih ishoda. Globalno, preko 50% osoba koje žive sa HIV-om su žene, a procenjuje se da su žene činile oko 46% svih novih infekcija u 2022.

Žene sa HIV-om doživljavaju veće stope gubitka koštane mase u poređenju sa ženama bez virusa, što ih može dovesti do povećanog rizika od preloma kako stare, pokazuju rezultati Međuagencijske studije o HIV-u za žene.

„Razumevanje molekularnih mehanizama iza ubrzanog starenja kod ljudi sa HIV-om je ključno za razvoj ciljanih intervencija i poboljšanje kvaliteta života onih koji žive sa virusom“, rekao je Šiau.

Shiau je rekao, iako je prijavljeno ubrzano starenje kod osoba sa HIV-om, ove studije su prvenstveno sprovedene među muškarcima, a ne ženama.

Studija se fokusirala na uzorak od 195 žena sa HIV-om starosti od 40 do 60 godina, upoređujući ih sa kohortom žena bez virusa, i sprovela različite analize kako bi istražila kako su markeri starenja izmereni u krvi povezani sa mineralnom gustinom kostiju i merenjem fizičkog funkcije, kao što su snaga mišića, brzina hodanja, ravnoteža i izdržljivost.

Žene sa HIV-om stare su brže od svoje hronološke starosti, prema nalazima studije.

U obe grupe, žene koje nisu mogle da drže ni jednu nogu stajanje 30 sekundi pokazale su povećano starenje, sugerišući potencijalne veze između ubrzanog starenja i određenih aspekata fizičke funkcije i naglašavajući potrebu za daljim istraživanjem kako bi se potvrdile i razumele ove asocijacije tokom vremena.

„Rad pokazuje da žene koje žive sa HIV-om doživljavaju ubrzani proces starenja na nivou DNK i da ovaj proces starenja može biti povezan sa funkcionalnim ishodima“, rekao je Šiau. „Buduće studije će morati da vide da li se ovi nalazi posmatraju uzdužno.“

Istraživanje ne samo da doprinosi uvidu u izazove sa kojima se suočavaju žene sa HIV-om, već pruža osnovu za dalje ispitivanje dugoročnih ishoda za one koji žive sa virusom.

Koautori studije uključuju istraživače iz saradničkih institucija u Njujorku, Ilinoisu i Kaliforniji.