Studija: Pol, kultura i starost utiču na tumačenje emodžija

Studija: Pol, kultura i starost utiču na tumačenje emodžija

Prema nedavnoj studiji objavljenoj u časopisu PLOS ONE, istraživači sa Univerziteta u Notingemu, Velika Britanija, otkrili su da pol, kultura i starost igraju ulogu u tumačenju emodžija.

Emodžiji, stilizovane slike lica koje izražavaju različite emocije, mogu dodati emocionalnu nijansu i potencijalnu dvosmislenost elektronskim porukama. Da bi razumeli kako faktori poput pola, starosti i kulture mogu uticati na tumačenje emodžija, istraživači su sproveli studiju sa grupom od 253 Kineza i 270 odraslih iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Učesnici su pregledali 24 različita emodžija koja predstavljaju šest osnovnih emocionalnih stanja, kao što su sreća, iznenađenje, strah, tuga, odvratnost i ljutnja. Rezultati su pokazali da su stariji učesnici manje skloni da se slože sa dodeljenim emocijama za iznenađenje, strah, tugu i ljutnju. Takođe, ženski učesnici su češće interpretirali emodžije u skladu sa dodeljenim emocijama u poređenju sa muškarcima.

Osim toga, učesnici iz Ujedinjenog Kraljevstva su češće odgovarali dodeljenim emocijama u poređenju sa kineskim učesnicima, osim u slučaju emodžija koje izražavaju odvratnost.

Rezultati ove studije ističu važnost konteksta pri korišćenju emodžija, budući da emodžiji sa „osmehom“ ne moraju uvek označavati sreću, posebno za kineske učesnike.

Autori napominju da su dalja istraživanja potrebna kako bi se razumela individualna razlika u tumačenju emodžija, kao i tema dvosmislenosti emodžija u komunikaciji između različitih demografskih grupa.

Studija naglašava potrebu za dubljim razumevanjem kako faktori poput pola, uzrasta i kulture utiču na tumačenje emodžija, kako bi se unapredila efikasnost komunikacije putem elektronskih poruka.