Haiti kaže da radi na sporazumu sa Kenijom kako bi osigurao dugo očekivano raspoređivanje policije

Haiti kaže da radi na sporazumu sa Kenijom kako bi osigurao dugo očekivano raspoređivanje policije

Vlada Haitija saopštila je u sredu da radi na zvaničnom sporazumu sa kenijskim zvaničnicima kako bi se obezbedilo dugo očekivano raspoređivanje policijskih snaga iz te istočnoafričke zemlje.

Visoki zvaničnici obe zemlje sastali su se u SAD tri dana ove nedelje kako bi izradili memorandum o razumevanju i odredili rok za dolazak kenijskih policijskih snaga. Sastanci iza zatvorenih vrata uključivali su najviše američke zvaničnike i održani su nedeljama nakon što je sud u Keniji blokirao raspoređivanje policije koju podržavaju UN da pomogne Haitiju u borbi protiv porasta nasilja bandi, rekavši da je to neustavno.

Nije bilo odmah jasno da li i kako bi memorandum o razumevanju mogao da zaobiđe presudu suda, na koju je predsednik Kenije rekao da će se žaliti.

Vlada Haitija je u saopštenju navela da je bilo „intenzivnih diskusija“ kako bi se memorandum o razumevanju uskladio sa zakonodavstvom obe zemlje.

„Konačna odluka o tekstu trebalo bi da dođe početkom sledeće nedelje, kao i da će ga potpisati obe strane“, saopštila je vlada Haitija.

Rečeno je da su razgovori bili fokusirani i na operacije misije, logistiku i usklađenost, kao i na nadzor, potrebnu opremu i pitanja ljudskih prava.

Raspoređivanje je zatražio premijer Haitija Ariel Henri u oktobru 2022. godine, a godinu dana kasnije odobrio ga je Savet bezbednosti UN. Ali od tada je naišao na više pravnih prepreka jer rat bandi u glavnom gradu Haitija i šire nastavlja da raste.

Visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava Folker Tirk nedavno je primetio da je više od 800 ljudi ubijeno, povređeno ili kidnapovano širom Haitija u januaru, što je više od tri puta više nego u istom mesecu 2023.