Nova studija ne otkriva značajnu povezanost između prevremenog porođaja i autizma

Nova studija ne otkriva značajnu povezanost između prevremenog porođaja i autizma

Autizam, takođe poznat kao poremećaj autističnog spektra (ASD), jedan je od najčešćih razvojnih poremećaja i sve češće se dijagnostikuje širom sveta. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, procenjuje se da jedno od 100 dece ima autizam. U SAD, ti brojevi su mnogo veći, a procenjuje se da je kod jednog od 36 dece dijagnostikovan autizam, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti.

Istraživanje uzroka autizma, konkretno da li postoji veza između prevremenog porođaja i autizma, je kontroverzno. Neke studije sugerišu da postoji veza između rađanja prevremeno rođene bebe i deteta koje razvija autizam, dok druga istraživanja nisu našla nikakvu vezu između njih.

U novoj studiji predstavljenoj na godišnjem sastanku Društva za majčino-fetalnu medicinu (SMFM), The Pregnanci Meeting, istraživači otkrivaju nalaze koji sugerišu da ne postoji značajna povezanost između prevremenog porođaja i autizma. Sažetak je objavljen u dodatku američkog časopisa za akušerstvo i ginekologiju u januaru 2024.

Istraživači su analizirali skoro 115.000 porođaja tokom 12 godina od 2005. do 2017. koristeći evidenciju bolničkih i društvenih klinika u Izraelu. Podaci su obuhvatali široku raznolikost trudnica koje su uključivale Jevreje i muslimane, kao i beduine, manjinsku grupu unutar muslimanske zajednice koja vodi nomadski ili polunomadski život.

Studija je razmatrala dijagnozu autizma kod dece na osnovu toga kada su bebe rođene: izuzetno prevremeno rođene, veoma prevremeno rođene, umereno do kasno prevremeno rođene ili termin.

Od 114.975 analiziranih trudnoća, 0,3% novorođenčadi je rođeno izuzetno prevremeno, ili pre 28 nedelja; 0,6% je rođeno veoma prevremeno, ili između 28 i nešto manje od 32 nedelje; 6% je rođeno umereno do kasno prevremeno, ili između 32 i nešto manje od 37 nedelja; a preostalih 93,1% je porodjeno u terminu, ili između 37 nedelja i 42 nedelje.

U početnoj analizi, istraživači su otkrili značajnu povezanost između prevremenog porođaja i pojave autizma (1,6% naspram 0,3% naspram 0,8% naspram 0,7% za ekstremno prevremene, veoma prevremene, umereno do kasne prevremeno rođene i terminske porođaje, respektivno ).

Ipak, nakon napredne analize koja je prilagođavala faktore koji bi potencijalno mogli biti povezani sa autizmom, kao što su etnička pripadnost, mala za gestacionu dob, starost majke i pol bebe, istraživači nisu pronašli značajnu povezanost između prevremenog porođaja i autizma.

„Tačan uzrok autizma je složen“, kaže glavni autor studije Sapir Eluk, MD, MPH, specijalizant akušerstva i ginekologije u Centru za porodilje i porođaj Saban Medicinskog centra Soroka u Beer-Ševi, HaDarom, Izrael.

„Ali na osnovu naših podataka, malo je verovatno da će jedan akušerski faktor biti uzrok ASD-a. Verodostojnija teorija uključuje istovremeno prisustvo više faktora.“