Bivši pakistanski premijer Navaz Šarif najavljuje formiranje koalicione vlade nakon parlamentarnih izbora

Bivši pakistanski premijer Navaz Šarif najavljuje formiranje koalicione vlade nakon parlamentarnih izbora

Partija bivšeg pakistanskog premijera Navaza Šarifa i njeni saveznici najavili su u utorak da će zajedno formirati koalicionu vladu, okončavajući neizvesnost nakon nedavnih parlamentarnih izbora kada nijedna stranka nije osvojila prostu većinu.

Najnoviji razvoj događaja usledio je nakon sastanka stranaka koje su se sastale u Islamabadu, među kojima su Pakistanska narodna partija bivšeg predsednika Asifa Alija Zardarija i Šarifova Pakistanska muslimanska liga.

Na konferenciji za novinare, Šebaz Šarif, brat bivšeg premijera, nije izneo detalje o tome ko će biti zajednički izbor za premijera, ali se veruje da će Šarif preuzeti tu ulogu.

„Odlučili smo da ćemo zajedno formirati vladu“, izjavio je Zardari.

Potez dolazi nakon što je partija Tehreek-e-Insaf (PTI) premijera Imrana Kana osvojila 93 od 265 mesta u Narodnoj skupštini, ali to nije bilo dovoljno za formiranje vlade. Šarifova Pakistanska muslimanska liga i Zardarijeva Pakistanska narodna partija osvojile su 75, odnosno 54 mesta.

Kanova stranka PTI odbila je razgovore sa rivalima, a Kan, koji je trenutno u zatvoru zbog osuda za korupciju, diskvalifikovan je iz osporavanja glasanja.

Prema ustavu, pakistanski predsednik Arif Alvi sazvaće inauguraciono zasedanje Narodne skupštine pre 29. februara kako bi poslanici mogli da polože zakletvu, a potom će parlament izabrati novog premijera.