Vozači Ubera će štrajkom proslaviti Dan zaljubljenih

Vozači Ubera će štrajkom proslaviti Dan zaljubljenih

Hiljade američkih i britanskih vozača za takozvane platforme „ekonomske nastupe“ poput Ubera, Lifta, DoorDash-a i drugih planiraju da masovno obustave rad na Dan zaljubljenih u sredu kao deo široko rasprostranjenog spora oko uslova rada, saopštile su grupe za zastupanje.

Pravda za radnike u aplikacijama, koalicija koja tvrdi da predstavlja više od 130.000 vozača i dostavljača širom SAD, saopštila je prošle nedelje da njeni članovi primaju nepravednu platu i da zahtevaju promene od „svih kompanija koje se bave aplikacijama koje profitiraju od našeg napornog rada“.

Grupa je dodala da će njeni članovi obustaviti rad na dva sata u najmanje 10 većih gradova širom SAD, uključujući Čikago, Majami i Filadelfiju na Dan zaljubljenih – jedan od najprometnijih dana u godini za industriju. Dodaje se da će njeni radnici tokom celog dana odbijati sve zahteve ka i sa aerodroma.

„Vozači su UMORI od toga da ih maltretiraju kompanije koje se bave aplikacijama“, navodi se u saopštenju Justice for App Vorkers u kojem je prošle nedelje pretio štrajkom. „Dosta nam je da radimo 80 sati nedeljno da bismo sastavili kraj s krajem, da smo stalno uplašeni za našu bezbednost i da brinemo da ćemo biti deaktivirani pritiskom na dugme.“

Predložene demonstracije dolaze nedelju dana nakon što je aplikacija za deljenje vožnje Lift rekla da će garantovati nedeljni prihod za svoje vozače, navodeći u izjavi da „konstantno radi na poboljšanju iskustva vozača“.

Uber je, u međuvremenu, prošle nedelje saopštio da su njegovi vozači zarađivali u proseku 33 dolara po iskorišćenom satu rada u poslednjem kvartalu prošle godine. U 2023. bruto mesečni prihod vozača Ubera opao je za oko 17%, prema analizi koju je pružila aplikacija za pomoć u vožnji Gridvise.

Prema Nicole Moore iz sindikata Rideshare Drivers United, metode plaćanja, koje uključuju algoritamski model određivanja cena za određivanje koliko kupac plaća, zahtevaju dalji nadzor. „Godinu dana nakon algoritamskog određivanja cena, vozači su videli [neverovatan pad naše plate.“

Ona je dodala da „kakve god proračune i algoritme da koriste, to je apsolutno beskorisno“.

U međuvremenu, u Velikoj Britaniji, grupa za zastupanje radnika Deliveri Job UK takođe je rekla da njenih 3.000 članova planira petosatni štrajk na Dan zaljubljenih. „Naš zahtev je jednostavan: želimo pravednu nadoknadu za posao koji obavljamo. Umorni smo od eksploatacije“, napisala je grupa na društvenim mrežama u nedelju. „Dan zaljubljenih je proslava ljubavi, ali ne bi trebalo da zaseni našu borbu.

Vrhovni sud Ujedinjenog Kraljevstva je u novembru presudio da se vozači dostavljača određuju kao samozaposleni izvođači radova, a ne radnici ili zaposleni, što znači da ne podležu pravilima o minimalnoj plati. Presuda je usledila nakon dugotrajne kampanje Nezavisne radničke unije Velike Britanije, u kojoj je nastojala da se organizuje i kolektivno pregovara u njihovo ime.