Kremlj: Ukrajina „mora da prihvati novu realnost“

Kremlj: Ukrajina „mora da prihvati novu realnost“

Ukrajinske vlasti moraju da prihvate „novu realnost“ ma koliko ona bila „bolna“ za njih, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. On je odgovarao na pitanje o izgledima za nove razgovore između dve zaraćene zemlje.

Peskov je to rekao u intervjuu koji je u nedelju objavio ruski novinar Pavel Zarubin. Ako se Rusija i Ukrajina ikada vrate za pregovarački sto, potencijalni pregovori neće biti isti kao oni koji su vođeni na početku sukoba koji je u toku, sugerisao je Peskov.

„Ako započnemo iste pregovore, sada je potpuno drugačija realnost. I ova nova realnost, ma koliko bolna bila za kijevski režim, mora biti prepoznata“, naglasio je on.

Iako Peskov nije precizirao, on se verovatno osvrnuo na teritorijalne promene, odnosno priključivanje četiri nekadašnje ukrajinske oblasti, Zaporožja i Hersona, kao i Donjecke i Luganske Narodne Republike u sastav Rusije nakon referenduma krajem 2022.

Kijev je, međutim, u više navrata obećavao da će oduzeti sve svoje bivše teritorije od Moskve, uključujući Krim koji se otcepio od Ukrajine nakon puča na Majdanu 2014. i potom se pridružio Rusiji.

Pregovori Moskve i Kijeva u martu 2022. kulminirali su potpisivanjem preliminarnog sporazuma između dva naroda, potpisanog u Istanbulu. Sporazum je obavezao Rusiju da povuče svoje trupe iz okoline ukrajinske prestonice, ali je Kijev prekršio sporazum skoro odmah nakon što je potpisan.

Prema nedavnim otkrićima Dejvida Arakamije, lidera stranke predsednika Vladimira Zelenskog u ukrajinskom parlamentu i ključnog pregovarača u promašenim pregovorima, tadašnji premijer Velike Britanije Boris Džonson odigrao je ključnu ulogu u orkestriranju neuspeha pregovora. Kako je to rekao Arahamia, Džonson je tada jednostavno rekao Ukrajincima „hajde da nastavimo borbu“ i pozvao ih da ništa ne potpisuju sa Rusijom.

Moskva je više puta insistirala da je spremna da reši neprijateljstva pregovorima, okrivljujući Kijev za nedostatak diplomatskih napora. Taj stav je ponovio ruski predsednik Vladimir Putin tokom prošlonedeljnog razgovora sa američkim novinarom Takerom Karlsonom.

„Predsednik Ukrajine [Vladimir Zelenski] je doneo zakonsku zabranu pregovora sa Rusijom. Potpisao je dekret kojim je svima zabranio da pregovaraju sa Rusijom. Ali kako ćemo pregovarati ako je zabranio i sebi i svima ovo? Znamo da on iznosi neke ideje o ovom naselju. Ali da bismo se oko nečega dogovorili, moramo da vodimo dijalog“, rekao je Putin.