Tramp upozorio NATO saveznike da će ohrabriti Rusiju da radi šta želi sa „delinkventnim“ zemljama

Tramp upozorio NATO saveznike da će ohrabriti Rusiju da radi šta želi sa „delinkventnim“ zemljama

Lider republikanaca Donald Tramp je u subotu izneo tvrdnje da je kao predsednik upozorio saveznike NATO-a da će „ohrabriti“ Rusiju da radi šta god želi sa zemljama koje su „delinkventne“, dok je jačao svoje napade na stranu pomoć i dugogodišnje međunarodne saveze.

Tramp je tokom govora na skupu u Konveju u Južnoj Karolini ispričao priču o neidentifikovanom članu NATO-a koji se suočio s njim zbog pretnje da neće braniti članice koje ne ispune ciljeve alijanse za odbranu. Ali ovoga puta, Tramp je rekao da je članu zapravo rekao da će „ohrabriti“ Rusiju da radi šta želi.

Osim toga, Tramp je pozvao na okončanje inostrane pomoći, tvrdeći da bi SAD trebalo dramatično smanjiti način na koji obezbeđuju novac.

Trampovi komentari dolaze u trenutku kada Ukrajina ostaje zaglibljena u svojim naporima da spreči rusku invaziju 2022. godine, dok republikanci u Kongresu postaju sve skeptičniji u pružanju dodatne pomoći zemlji dok se bori sa zaustavljenim kontraofanzivama i nedostatkom oružja.

Iako je NATO izvestio da se povećava vojna potrošnja nekih članica, Tramp se hvalio da su „stotine milijardi dolara ušle u NATO“ kao rezultat njegovih pretnji, iako zemlje ne plaćaju direktno NATO-u.