Drveće može učiniti farme održivijim – evo kako pomoći poljoprivrednicima da zasade više

Drveće može učiniti farme održivijim – evo kako pomoći poljoprivrednicima da zasade više

Zamislite da napravite jednu promenu na poljoprivrednom polju, tako da osim proizvodnje hrane, proizvodi i građevinski materijal, gorivo i stočnu hranu. U isto vreme, ova promena bi hranila zdravlje zemljišta, regulisala mikroklimu i podržala divlje životinje u kontroli štetočina. U stvari, čak bi mogao da proizvede čitav drugi usev.

Sve ove stvari bi mogle biti moguće jednostavnom sadnjom drveća usred useva — i to ne samo drveća, već i žbunja, palmi i bambusa.

Ovaj pristup poljoprivredi poznat je kao agrošumarstvo, a stručnjaci veruju da bi mogao da poboljša održivost poljoprivrede širom sveta. U velikoj meri, to bi moglo pomoći u ublažavanju klimatskih promena skladištenjem više ugljenika u zemljištu koje i dalje može služiti u druge svrhe. Zemlje čak mogu uračunati drveće zasađeno na poljoprivrednom zemljištu u svoje obaveze pošumljavanja.

Postoji mnogo prostora za sadnju drveća na farmama u južnoj Aziji i podsaharskoj Africi. Ali mnoge od ovih parcela su male — u proseku, manje od 2 hektara (ili dva fudbalska terena). Svako korišćenje prostora mora zaista da zaradi.

Dakle, kako da osiguramo da drveće radi za farmere i planetu? Indija, gde su u poslednje dve decenije zabeležene fenomenalne promene u agrošumarstvu, nudi neki uvid.

Prvi napor Indije da dobije više drveća na farmama počeo je 1999. godine sa šemom Lok Vaniki u Madja Pradešu, državi u centralnoj Indiji. Državna vlada je započela šemu kako bi pomogla poljoprivrednicima sa degradiranim zemljištem da obezbede dodatni prihod od drveta i obezbedila im sadnice tikovine.

Šema je imala problematičan početak. Indijski vrhovni sud zabranio je svaku seču drveća osim onoga što je dozvoljeno planom rada šuma tri godine ranije. Pre nego što farmeri budu mogli da prodaju drvnu građu koju su uzgajali, njihov zahtev da se poseče drvo moraće da odobri vlada.

Poljoprivrednici su se bojali sadnje nečega za šta možda neće dobiti dozvolu za berbu, a drveću tikovine je potrebno 20 godina da daju drvo. Težak proces za dobijanje dozvola i visoki transportni troškovi za male i marginalne farmere su uništili šemu.

Država je odgovorila oslobađanjem pojedinih stabala od propisa o seči. Do 2014. Indija je imala nacionalnu politiku agrošumarstva koja je poljoprivrednicima nudila sadnice i jednostavnije procedure za žetvu i transport drveća. Ipak, pokrivač drveća na farmama nije popuštao. U stvari, u poslednjoj deceniji došlo je do ozbiljnog pada drveća na farmama u Indiji, prema studiji kojoj sam učestvovao.

Pad je izražen kod zrelih stabala. Jednom su ovi kvrgavi veterani zasjenili otvorene bunare na farmama i spriječili da voda ispari na sunčevom sjaju. Sada bi se mogli kopati dublji bunari, čineći takvo drveće zastarelim.

Ekspanzija mehanizovane poljoprivrede dala je prednost poljima bez drveća na kojima bi traktori i poljoprivredna vozila mogli lako da manevrišu. Napadi gljivičnih parazita zauzeli su druga stabla.

Neki farmeri nisu bili sentimentalni. U intervjuima, mnogi su rekli da vide malo koristi od drveća, koje bi moglo sprečiti sunčevu svetlost da dopre do useva. Ali opadanje autohtonog drveća na farmama kao što su neem, mahua i jamun, nekada cenjeno zbog svojih lekovitih ulja i hranljivog voća, ugrozilo je seosku ishranu, posebno u najsiromašnijim regionima.

Dok se drveće poljoprivrednog zemljišta smanjivalo širom Indije, plantaže blokova su se širile. To su u suštini farme koje ne uzgajaju ništa osim drveća.

Ove plantaže se uglavnom sastoje od egzotičnih i brzorastućih stabala poput eukaliptusa, topole i kazuarine, koja su izuzeta od propisa o seči. Privučeni perspektivom stvaranja kredita za ugljenik na međunarodnom tržištu ugljenika i potražnjom za celuloznim drvetom za pravljenje papira, farmeri sa nekim od najmanjih parcela u Indiji pokušali su da promene svoje useve na blokovske plantaže.

Kada je cena karbonskih kredita pala sa kolapsom UN-ovog mehanizma čistog razvoja 2012. godine, ovi mali farmeri nisu imali šta da pokažu. Studija je kasnije potvrdila da bi mnogima bilo bolje da zadrže svoju zemlju za poljoprivredu.

Iako postoji sve veća potražnja za celuloznim drvetom i drvnom građom u Indiji, verovatno će favorizovati poljoprivrednike koji mogu da sade na velikim površinama, pokriju troškove žetve i tranzita i čekaju povratak sa plantaža – situacija koju mali i marginalni farmeri mogu sebi da priušte.

Ni ove egzotične plantaže nisu blagodet za životnu sredinu. Na primer, eukaliptus troši mnogo vode i hranljivih materija u zemljištu, ostavljajući zemlju manje plodnom za buduću kultivaciju. Njegovi listovi i cvetovi su manje korisni za ptice od mnogih autohtonih stabala.

Globalno se žuri da se posadi više drveća na farmama bez razmatranja šta će farmeri uraditi sa drvetom za 20 godina, ili kako ono može da ometa proizvodnju useva. Ovaj problem nije jedinstven za Indiju i primećen je na drugim mestima, uključujući Keniju.

Drveće i dalje treba podsticati na farmama; poželjno autohtono drveće koje je korisno za lokalnu ishranu i medicinu. Međutim, do sada je trend u Indiji i drugde bio ka blokovskim plantažama egzotičnog drveća – fenomen koji je u velikoj meri vođen mamcem kredita za ugljenik.

Fokus treba da bude na podršci malim i marginalnim poljoprivrednicima da održivo uzgajaju autohtono drveće. Razbacano drveće mnogih vrsta na malim farmama ima veće koristi za farmere i životnu sredinu od plantaža jedne vrste.

Međutim, da bi se to dogodilo, mora postojati neki način finansiranja ovog procesa. Ako mehanizmi kredita za ugljenik mogu prepoznati ovaj model agrošumarstva i pomoći malim farmerima da dodaju drveće na svoje usjeve, to bi bio veliki pomak u pravom smjeru.