Putin: SAD „pustile duha iz lampe“ bombardovanjem Jugoslavije

Putin: SAD „pustile duha iz lampe“ bombardovanjem Jugoslavije

Ruski predsednik Vladimir Putin izneo je u intervjuu američkom novinaru Karlsonu Takeru niz značajnih stavova, ističući da je bombardovanje SR Jugoslavije od strane Sjedinjenih Američkih Država „pustilo duha iz lampe“ i ozbiljno narušilo međunarodno pravo.

Putin je naglasio da je, iako je tadašnji ruski predsednik Boris Jeljcin bio napadan i kritikovan, bio veoma svestan situacije i posledica tih dešavanja.

Takođe, Putin je otkrio da je razgovarao sa tadašnjim američkim predsednikom Bilom Klintonom o mogućnosti da Rusija postane članica NATO-a, ali je dobio negativan odgovor.

Govoreći o odnosima sa Ukrajinom, Putin je istakao da će se Rusija i Ukrajina „pre ili kasnije dogovoriti“, te da želi da se situacija reši pregovorima. Dodao je da je situacija u Ukrajini zapravo element građanskog rata, a ne separatističkih pokreta kako to prikazuju Zapadni mediji.

Osim toga, Putin je osudio državni udar u Ukrajini 2014. godine, navodeći da je to učinjeno uz podršku CIA-e, i poručio da Rusija želi da okonča rat u Ukrajini, ali i da NATO shvati da je nemoguć strateški poraz Rusije.

Na kraju, Putin je naglasio da globalni rat ne dolazi u obzir, jer bi to dovelo celo čovečanstvo na ivicu uništenja, ističući važnost dijaloga i rešavanja sukoba na miran način.