Uobičajene plastične hemikalije povezane sa 10% prevremenih porođaja u SAD

Uobičajene plastične hemikalije povezane sa 10% prevremenih porođaja u SAD

Jedno od 10 prevremenih porođaja u Sjedinjenim Državama povezano je sa izloženošću trudnica hemikalijama u izuzetno uobičajenim plastičnim proizvodima, pokazalo je veliko istraživanje u sredu.

Hemikalije, zvane ftalati, koriste se za omekšavanje plastike i mogu se naći u hiljadama potrošačkih artikala, uključujući plastične kontejnere i omote, proizvode za negu lepote i igračke.

Decenijama je poznato da su ftalati „hormonski disruptori“ koji utiču na endokrini sistem osobe i ranije su bili povezani sa gojaznošću, srčanim oboljenjima, nekim vrstama raka i problemima sa plodnošću.

Pošto utiču na hormone, ove hemikalije „mogu da izazovu rani porođaj i rano porođaj“, rekao je za AFP vodeći autor studije Leonardo Trasande iz zdravstvenog centra Langone Univerziteta u Njujorku.

Analizirajući nivo ftalata u urinu više od 5.000 trudnica u Sjedinjenim Državama, istraživači su mogli da ispitaju kako je izloženost hemikalijama mogla da utiče na to koliko su bebe rođene rano.

10 procenata majki sa najvišim nivoom ftalata imalo je 50 procenata povećan rizik od porođaja pre 37. nedelje u poređenju sa najnižih 10 procenata, prema studiji u The Lancet Planetari Health.

Ekstrapolirajući svoja otkrića širom SAD, istraživači su rekli da je skoro 56.600 prevremenih porođaja moglo biti povezano sa izloženošću ftalatu samo u 2018. godini, što je otprilike 10 odsto prevremenih porođaja u zemlji te godine.

Bebe rođene prerano ili sa manjom težinom obično imaju više zdravstvenih problema kasnije u životu.

Istraživači su procenili da su rezultujući medicinski i socijalni troškovi izloženosti ftalatu za prevremeno rođenje u Sjedinjenim Državama bili između 1,6 i 8,1 milijardi dolara.

Dok je studija sprovedena u SAD, Trasande je rekao da su ftalati toliko sveprisutni da bi pet do 10 odsto prevremenih porođaja u većini drugih zemalja verovatno moglo biti povezano sa hemikalijama.

On je procenio da je više od tri četvrtine izloženosti ftalatima posledica plastike.

Trasande je rekao da se koristi od plastike za društvo treba odmeriti u odnosu na njene štete, pozivajući na globalni sporazum koji bi dramatično smanjio proizvodnju plastike.

„Ljudi koji proizvode plastiku ne plaćaju za posledice po zdravlje. Ne brinu se za ove prevremeno rođene bebe“, rekao je on.

Kako je rasla svest o potencijalnoj pretnji koju predstavlja uobičajeni ftalat DEHP, neke plastične kompanije su pokušale da ga zamene drugim jedinjenjima iz hemijske grupe.

„Ono što je bilo još strašnije“ u vezi sa novom studijom je da su ovi „zamjenski ftalati povezani sa još jačim efektima od DEHP-a“, rekao je Trasande.

On je pozvao da se ftalati regulišu kao grupa, a ne da se fokusiraju na određena jedinjenja.

Stephanie Eick, istraživač reproduktivnog zdravlja na Univerzitetu Kalifornije u San Francisku, koja nije bila uključena u studiju, rekla je da istraživanje ne može definitivno dokazati da su prijevremeni porođaji direktno uzrokovani ftalatima.

Ali sada postoji „ogromni broj opservacionih studija koje podržavaju ovu hipotezu“, rekla je ona za AFP.

Da bi se izbeglo izlaganje, Eik je savetovao ljudima da jedu manje hrane umotane u plastiku i izbegavaju proizvode za ličnu negu koji sadrže ftalate.

Trasande je upozorio da stavljanje plastičnih kontejnera u mikrotalasne pećnice ili mašine za pranje sudova može dovesti do izbacivanja ftalata, omogućavajući im da se kasnije apsorbuju u hranu.