Novi alat Univerziteta Merilenda prati širenje poslova u oblasti AI

Novi alat Univerziteta Merilenda prati širenje poslova u oblasti AI

Univerzitet istraživača Merilenda predstavio je novi projekat mapiranja koji pokazuje da zajedno, Distrikt Kolumbija, Virdžinija i Merilend vode naciju u procentu oglasa za posao koji zahtevaju veštine veštačke inteligencije (AI). DC region, prema ovom istraživanju, postaje drugo po veličini središte novih poslova u oblasti veštačke inteligencije.

Tim predvođen Anilom Guptom sa Univerziteta Džordžija razvio je interaktivnu veb stranicu pod nazivom UMD-LinkUp AI Maps kako bi pratili i vizuelizovali širenje poslova koji zahtevaju veštine u oblasti AI širom zemlje. Ovaj alat omogućava analizu i vizualizaciju disperzije AI poslova po sektorima, državama i detaljnim geografskim nivoima.

Studija se oslanjala na fino podešen model velikog jezika kako bi filtrirala AI poslove, postižući tačnost od preko 90% u poređenju sa tradicionalnim pristupima zasnovanim na ključnim rečima koji su često imali visok procenat lažno pozitivnih rezultata.

Istraživanje je pokazalo da su oglasi za poslove u oblasti veštačke inteligencije u usponu, uprkos padu IT poslova uopšte. Distrikt Kolumbija se izdvaja kao lider u intenzitetu oglasa za poslove u oblasti AI, sa 1,75% u poređenju sa ukupnim nivoom u SAD od 0,56%. Virdžinija i Merilend takođe pokazuju značajan udeo u ovom trendu.

Jon Norberg iz LinkUp-a ističe da će AI mape biti ključne u analizi ekonomskih pomaka koje pokreće veštačka inteligencija. Sa sve većom disperzijom oglasa za poslove u oblasti AI i IT, ovi alati će pružiti dragocene uvide u ekonomske promene izazvane napretkom veštačke inteligencije.

Projekat, koji uključuje i stručnjake iz kompanija LinkUp i Outrigger Group, osmišljen je kao dinamična platforma koja će nastaviti da generiše važne uvide o evoluciji poslova u oblasti veštačke inteligencije u SAD.