U Finskoj žele da izgrade novi pogon za proizvodnju artiljerijskih granata

U Finskoj žele da izgrade novi pogon za proizvodnju artiljerijskih granata

U pozadini rata Rusije protiv Ukrajine, fabrika municije finske kompanije Nammo Lapua povećaće svoju proizvodnju pet puta ove godine.

Ovo je rekao regionalni direktor kompanije Ilkka Heikkilia u intervjuu novinskoj agenciji STT.

Pogon koji proizvodi čaure za artiljerijske granate nalazi se u Sastamali na zapadu zemlje.

Nammo (Nordic Ammunition Company) je zajednička norveško-finska kompanija specijalizovana za proizvodnju municije. Akcije kompanije su ravnopravno podeljene i pripadaju Ministarstvu trgovine i industrije Norveške i finskoj odbrambenoj korporaciji Patria.

Povećanje proizvodnje u fabrici Sastamala povezano je sa ratom u Ukrajini, pošto artiljerijske granate igraju ključnu ulogu u finskoj pomoći Ukrajini.

Kompanija Nammo prijavila se za učešće u EU projektu Asap za povećanje proizvodnje municije. Ukoliko uspe, kompanija će izgraditi novi pogon za proizvodnju artiljerijskih granata. Projekat će takođe zahtevati finansiranje od finske vlade.

Kako je saopšteno, Evropska unija će do marta moći da isporuči Ukrajini samo više od 500.000 artiljerijskih granata umesto obećanih milion.

Evropska komisija je početkom januara izrazila uverenje da će EU moći da proizvede milion komada municije za Ukrajinu do proleća ove godine, uprkos tome što je proces usporen.

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus je početkom decembra podsetio na svoju prethodnu izjavu da EU neće moći da prebaci milion municije u Ukrajinu do proleća 2024. godine, ali je obećao da će se situacija popraviti.