Tusk: Ukrajina bi mogla da dobije do 15 milijardi evra godišnje od zamrznute ruske imovine

Tusk: Ukrajina bi mogla da dobije do 15 milijardi evra godišnje od zamrznute ruske imovine

Ako EU usvoji odgovarajuću odluku, Ukrajina će moći da dobije do 15 milijardi evra kamata naplaćenih od zamrznute ruske imovine godišnje, izjavio je poljski premijer Donald Tusk, koji je govorio na konferenciji za novinare u Briselu.

Prema Tuskovim rečima, Poljska će tokom pregovora o novom paketu sankcija EU protiv Rusije zahtevati široku listu sankcionih mera, kao i da Ukrajina može da koristi zamrznutu rusku imovinu.

Premijer je napomenuo da ako se postigne nedvosmislen dogovor da će „kamate ići u korist Ukrajine“, onda bi iz zamrznute ruske imovine u Ukrajinu svake godine moglo biti prebačeno do 15 milijardi evra.

„Posle razgovora, posebno sa predsednikom Evropske komisije, imam nadu, blisku izvesnost, da ćemo naći rešenje u tom pogledu i neće zahtevati neku veliku diskusiju, glasanje 27 zemalja. Naći ćemo neki načini da ovaj novac delimično funkcioniše za Ukrajinu“, rekao je Tusk.

Osim toga, Varšava ima određene zahteve, na primer, u vezi sa zabranom izvoza nuklearnog goriva iz Ruske Federacije. Tusk je, međutim, priznao da će biti teško nastaviti sa takvim sankcijama, budući da veliki broj zemalja EU i dalje koristi rusko nuklearno gorivo.

Kako je saopšteno, Evropska komisija će 3. februara započeti neformalne sastanke na visokom nivou sa državama članicama EU u vezi sa novim paketom sankcija Rusiji.