Ćelije placente mogu sniziti krvni pritisak

Ćelije placente mogu sniziti krvni pritisak

Naučnici sa Univerziteta La Trobe i Instituta Hadson pokazali su da ćelije iz placente mogu imati terapeutske koristi za pacijente koji pate od visokog krvnog pritiska.

Istraživanje, koje je vodio La Trobe viši predavač fiziologije i farmakologije, dr Michael De Silva, a objavljeno u časopisu Naučni izveštaji, unapredilo je La Trobeove nedavne studije u korišćenju ćelija placente za oporavak od moždanog udara i prošlo je ispitivanja bezbednosti ljudi.

U sledećoj fazi, ova nova terapija će biti procenjena zbog njene efikasnosti u smanjenju povrede mozga izazvane moždanim udarom, dok se ne dobije odobrenje Uprave za terapijsku robu.

„Ovde smo izgradili revolucionarne rezultate La Trobeovih prethodnih studija koristeći ove ćelije u modelima moždanog udara“, rekao je dr De Silva. „Ako se infundiraju u roku od jednog dana nakon moždanog udara, ćelije ciljaju na zahvaćeno područje mozga i smanjuju upalu i smrt nervnih ćelija.“

„Shvatili smo da možemo da testiramo da li se slična zaštita može videti u smanjenju štete koju visoki krvni pritisak izaziva u telu i otkrili smo da tretman smanjuje upalu krvnih sudova“, rekao je dr De Silva.

Visok krvni pritisak, poznat i kao hipertenzija, je vodeći uzrok moždanog udara i srčanog udara, a vremenom stvara upalu u arterijama i može dovesti do vaskularne demencije. Više od jednog od tri Australijanca starijeg od 18 godina ima visok krvni pritisak.

Istraživački tim u La Trobeu predvođen dr Majklom De Silvom, dr Kuin Nhu Din i profesorom Krisom Sobejem otkrio je da ćelije, koje je sakupio Institut Hadson iz placente koje su majke donirale posle carskog reza, smanjuju upalu i sprečavaju kognitivna oštećenja.

„Stope kontrole krvnog pritiska su na alarmantno niskom nivou od 32% u Australiji. Dok lek može da smanji visok krvni pritisak, ove ćelije bi mogle da ciljaju upalu u arterijama izazvanu hipertenzijom i stoga smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti i kognitivnih oštećenja, “ rekao je dr De Silva.

Dr De Silva je rekao da dok je istraživanje bilo u ranoj fazi i da će tim nastaviti da radi na tome kako ovo saznanje može koristiti pacijentima sa visokim krvnim pritiskom, on je zadovoljan što vidi da bi ovo istraživanje na kraju moglo dovesti do novog oblika terapije koji smanjeno oštećenje krvnih sudova i mozga kada je krvni pritisak bio visok.