Klasa lekova za dijabetes povezan je sa manjim rizikom od kamena u bubregu

Klasa lekova za dijabetes povezan je sa manjim rizikom od kamena u bubregu

Stope bubrežnih kamenaca su u porastu u Sjedinjenim Državama i širom sveta. Dijabetes tipa 2 je povezan sa povećanim rizikom od kamena u bubregu, ali neki oblici lečenja ovog stanja mogu takođe imati koristi od smanjenja rizika od kamena u bubregu.

U studiji koju su vodili istraživači iz Mass General Brighama, istraživači su otkrili da postoji povezanost između upotrebe inhibitora natrijum-glukoze kontratransportera 2 (SGLT2) i nižeg rizika od razvoja kamena u bubregu. Njihovi nalazi su objavljeni u JAMA Internal Medicine.

Istraživači iz Brigam i Ženske bolnice i Opšte bolnice u Masačusetsu radili su zajedno na sprovođenju analize. Studija je uključila podatke iz tri nacionalne baze podataka pacijenata sa dijabetesom tipa 2 koji su viđeni u rutinskoj kliničkoj praksi. Tim je analizirao informacije od 716.406 odraslih osoba sa dijabetesom tipa 2 koje su počele da uzimaju inhibitor SGLT2 ili dve druge klase lekova za dijabetes poznate kao agonisti receptora GLP1 ili inhibitori dipeptidil peptidaze 4 (DPP4).

Pacijenti koji su počeli da uzimaju SGLT2 inhibitore imali su 30% manji rizik od razvoja kamena u bubregu od onih koji su uzimali GLP1 agoniste i oko 25% manji rizik od onih koji su uzimali DPP4 inhibitore. Nalazi su bili dosledni u odnosu na pol, rasu/etničku pripadnost, istoriju hronične bolesti bubrega i gojaznost.

„Naši nalazi mogu pomoći u donošenju kliničkih odluka za pacijente sa dijabetesom koji su u riziku od razvoja kamena u bubregu“, rekla je autorka Julie Paik, MD, ScD, MPH, iz Odeljenja za farmakoepidemiologiju i farmakoekonomiju i Odeljenja za bubrege (bubrege) Medicina u Brigamu i ženskoj bolnici.