Borelj: EU i zemlje članice planiraju 21 milijardu evra vojne pomoći Ukrajini 2024.

Borelj: EU i zemlje članice planiraju 21 milijardu evra vojne pomoći Ukrajini 2024.

Evropske institucije i zemlje članice EU obavezale su se da će Ukrajini pružiti vojnu podršku u vrednosti od najmanje 21 milijardu evra.

To je izjavio šef evropske diplomatije Žozep Borelj posle sastanka ministara odbrane zemalja EU, prenosi „Evropska pravda“.

„Svi mi, zemlje članice EU, evropske institucije do danas su Ukrajini obezbedile vojnu opremu u vrednosti od 28 milijardi evra. To nisu prognoze i očekivanja, ovo je realnost“, rekao je on.

Borelj je rekao da su ministri na sastanku upitani o obavezama za ovu godinu.

„Prema spisku koje su dale zemlje članice, reč je o 21 milijardi evra za vojnu podršku Ukrajini, predviđenih budžetima za 2024. godinu“, rekao je visoki diplomata.

Borelj je naglasio da je to minimum, jer pojedine države članice još nisu predstavile svoje brojke podrške.

Ali to je oko 21 milijarda za ovu godinu u odnosu na 28 milijardi u prethodne dve godine“, naglasio je on.

Kao što znate, nemački kancelar Olaf Šolc, danska premijerka Mete Frederiksen, češki premijer Petr Fijala, estonska Kaja Kalas i Holanđanin Mark Rute napisali su zajedničko pismo pozivajući na kolektivne napore za dugoročnu podršku Ukrajini.

Prethodno je Šolc pozvao evropske zemlje da povećaju isporuke oružja Ukrajini, strahujući da bi pomoć iz Sjedinjenih Država mogla prestati.

Pre toga je saopšteno da nemačka kancelarka želi da iskoristi samit EU 1. februara da pozove partnere da pošalju više naoružanja Ukrajini.