Pokrenuta istraga protiv dva bivša direktora Onkologije u Skoplju i tri lekara

Pokrenuta istraga protiv dva bivša direktora Onkologije u Skoplju i tri lekara

Osnovno javno tužilaštvo „Skoplje“ pokrenulo je danas istragu protiv bivšeg medicinskog i organizacionog direktora skopske onkološke klinike, Nina Vaseva i Nehata Nuhija i tri onkologa u slučaju zloupotrebe sa lekovima.

„Doneta je naredba o istražnom postupku protiv pet osoba. Dva službena lica – medicinski i organizacioni direktor u peridu od 2017. do 2022. godine na Klinci za radioterapiju i onkologiju, kao i za trojicu doktora onkologa“, rekla je tužiteljka Ana Gogovska Jakimovska novinarima.

Precizrala je da se istraga protv bivšeg medicinskog direktora vodi za sedam krivičnih dela „zloouptreba složbenog položaja i ovlašćenja“ i krivično delo „prevara u službi“, protiv bivšeg organizacionog dorektora za „prevaru u službi“, a tri doktora onkologa za pomaganje u tom krivičnom delu.

„U okviru predistražnog postupka pribavljena je obimna dokumentacija. Od izizetne važnosti za ceo ovaj postupak bili su onkološki pacijenti i njihove porodice. Želim još jednom da im zahvalim“, rekla je tužiteljka koja vodi taj slučaju nazvan u javnosti „Onkologija“.

Gogovska Jakimovska je onkološke ;pacijente i njihove porodice ohrabrila da prijavljuju sve eventualne nezakonotosti i zloupotrebe kojima su bili svedoci na onkološkoj klinici, ističući da će to biti od velike važnosti u daljem toku istrage.

Prethodno je na brifingu sa novnarima u skopskom tužilaštvu rečeno da su dvojica bivših direktora onkološke klinike Kliničkog centra „Majka Tereza“ nabavljali zalihe lekova bez tendera i ne znajući stvarne potrebe pacijenata.

​Osumnjičeni medicinski i organizacioni direktor su, precizirano je, nabavljali lekove na revers pre zaključenja ugovora o javnoj nabavci, bez saglasnosti Fonda zdravstvenog osiguranja i dok Ministarstvo zdravlja još nije sprovelo postupke javnih nabavki.

Kako je istaknuto, suprotno protokolima lečenja propisivani su lekovi pacijentima gde postoji nedoslednost u doziranju lekova i tajmingu davanja.

Tužilaštvo je, kako su preneli loklani mediji, u dosadašnjem predistražnom postupku utvrdilo da je pričinjena imovinska korist u iznosu od 1.817.520.000 denara, ili blizu 30 miliona evra.