SAD otvorene za povratak Turske u program F-35 uz uslov napuštanja S-400

SAD otvorene za povratak Turske u program F-35 uz uslov napuštanja S-400

Viktorija Nuland, vršilac dužnosti zamenika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država, izjavila je da će Sjedinjene Države dozvoliti Turskoj da se vrati u program F-35 samo ako pristane da napusti ruski sistem protivraketne odbrane S-400. Nuland je istakla da bi Vašington mogao čak i ukinuti postojeće sankcije svom NATO savezniku ako se Ankara ponaša u skladu s ovim uslovom.

U razgovoru za televiziju CNNTurk, Nuland je naglasila da bi, ako bi se rešio spor oko S-400, SAD bile spremne da ponovno prihvate Tursku u porodicu F-35. Ova izjava dolazi nakon što je Turska izbačena iz programa 2019. godine zbog nabavke sistema S-400.

„Nadamo se da ćemo moći da prevaziđemo pitanje S-400, što bismo rado učinili. SAD bi bile oduševljene da požele dobrodošlicu Turskoj nazad u porodicu F-35“, rekla je Nuland, dodajući da bi se problem sa sankcijama iz Zakona o suprotstavljanju protivnicima Amerike kroz sankcije (CAATSA) rešio ako bi se pitanje S-400 rešilo.

Uprkos nejasnostima oko toga da li će Ankara prihvatiti ovu ponudu, raniji stavovi turskih zvaničnika sugerisali su odbijanje te ideje. Predsednik Redžep Tajip Erdogan je istakao da je kupovina S-400 „gotova stvar“. Ipak, Nulandova je sugerisala da bi nedavno glasanje Ankare za članstvo Švedske u NATO-u moglo biti korak ka rešavanju spora između dve zemlje.

Osim što je izbačena iz programa F-35, u kojem je Turska proizvodila stotine delova za avione, Sjedinjene Američke Države su odbile odobriti prodaju nadogradnje za turske F-16. Međutim, nedavno je odobreno 79 kompleta za modernizaciju F-16, što ukazuje na moguću promenu u američkoj politici prema Turskoj.

Nulandova je dalje naglasila da će se nakon perioda od 15 dana, koji je počeo u petak uveče, nastaviti sa primenom dogovora, a da će modernizacija F-16 započeti odmah.