Američki pilot se katapultirao iz aviona F-16 u Južnoj Koreji, druga nesreća za manje od dva meseca

Američki pilot se katapultirao iz aviona F-16 u Južnoj Koreji, druga nesreća za manje od dva meseca

Pilot američkog vazduhoplovstva bezbedno se katapultirao iz borbenog aviona F-16 koji se u sredu srušio u vode kod jugozapadne obale Južne Koreje, u drugoj takvoj nesreći za manje od dva meseca.

Neidentifikovani pilot je bio pri svesti i prevezen je u medicinsku ustanovu na procenu, navodi se u saopštenju 8. borbenog krila SAD. Rečeno je da je blisko sarađivalo sa američkim i južnokorejskim partnerima u misiji na oporavku pilota, koji je doživeo neodređenu hitnu situaciju tokom leta i katapultirao se pre nego što se avion srušio u more. Uzrok nesreće, koja se navodno dogodila u vodama u blizini lučkog grada Seosana, se istražuje.

„Veoma smo zahvalni spasilačkim snagama Republike Koreje i svim našim saigračima koji su omogućili brz oporavak našeg pilota“, rekao je pukovnik Metju C. Gaetke, komandant krila, pozivajući se na zvanično ime Južne Koreje. „Sada ćemo fokus prebaciti na pretragu i oporavak aviona.

Osmo borbeno krilo, koje se sastoji od dve eskadrile F-16, prethodno je doživelo pad F-16 u decembru. Zatim se navodi da je pilot imao problema tokom rutinskog leta za obuku i da je bezbedno oporavljen nakon izbacivanja aviona pre nego što se srušio u more u blizini lučkog grada Gunsana.