Moskva: Indija ostaje zainteresovana za saradnju u oblasti odbrane sa Rusijom

Moskva: Indija ostaje zainteresovana za saradnju u oblasti odbrane sa Rusijom

Nju Delhi je i dalje zainteresovan za saradnju u oblasti odbrane sa Moskvom, rekao je za TASS zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Andrej Rudenko, komentarišući izveštaj Rojtersa koji sugeriše da Indija „nastoji da se distancira“ od Rusije, koja ostaje njen ključni partner za vojne nabavke.

Rojtersov izveštaj citira četiri anonimna izvora u indijskoj vladi i tamošnjim istraživačkim centrima, i tvrdi da se Indija, najveći svetski uvoznik oružja, „polako okreće Zapadu“ dok Vašington pokušava da obuzda Kinu tako što će „odviknuti [Nju Delhi] od tradicionalna zavisnost od Rusije“.

„Nemamo takve informacije. Sve je to na Rojtersovoj savesti. Naši indijski partneri su, kao i do sada, zainteresovani za saradnju, uključujući i ovu oblast“, ​​prokomentarisao je Rudenko.

Jedan ekspert kojeg Rojters citira, Nandan Unnikrishnan iz Observer Research Foundation, rekao je da je malo verovatno da će Moskva i Nju Delhi potpisati bilo kakve veće vojne sporazume, jer bi se to smatralo „crvenom linijom za Vašington“. Unnikrishnan je kasnije rekao za TASS, međutim, da se, iako nije pogrešno citiran u izveštaju, ne slaže sa zaključkom koji je izneo Rojters.

„Apsolutno sam uveren da će se rusko-indijsko odbrambeno partnerstvo definitivno nastaviti još mnogo decenija“, uverio je Rudenko za TASS. On je dodao da će budućnost saradnje u oblasti odbrane između dve zemlje zavisiti od sposobnosti ruskih proizvođača naoružanja da nađu svoju nišu u proširenom programu „Make in India“ u Nju Delhiju, koji ima za cilj da poveća udeo lokalno razvijenih i proizvedenih odbrambenih sistema.

Ranije ovog meseca, u intervjuu za RT u Nju Delhiju, Unnikrishnan je rekao da obe zemlje imaju „realno“ razumevanje o tome gde stoje bilateralni odnosi i da razgovaraju o tome kako da unaprede svoje odbrambene veze.

Dok je zavisnost Indije od Rusije smanjena u poslednjih nekoliko godina, pošto je povećala domaću proizvodnju glavnih odbrambenih sistema i diverzifikovala svoje izvozne izvore, ruski proizvodi i dalje čine 50% naoružanja koje uvozi Nju Delhi, prema Stokholmskom međunarodnom miru Istraživački institut, globalni think tank.

Neki od glavnih uvezenih artikala su ratni brodovi i borbeni avioni, kao i sistem protivvazdušne odbrane Trijumf S-400, čije se poslednje jedinice očekuje da stignu do Indije do kraja 2024. godine. Naročito, Rusija je bila jedna od prvih zemalja koja je zajedno sa Indijom razvijaju oružje, pre nego što je program „Make in India“ započeo 2014. Dve zemlje zajedno proizvode BrahMos supersonične krstareće rakete koje Nju Delhi sada izvozi u treće zemlje. Indija je bila jedan od najvećih licenciranih proizvođača ruskih borbenih aviona MiG-21 i Suhoj Su-30MKI, tenkova T-90, pušaka serije AK i razne druge vojne opreme.