Revolucionarni uređaj za jeftino formiranje tumorskih sferoida omogućava napredno proučavanje ćelija raka

Revolucionarni uređaj za jeftino formiranje tumorskih sferoida omogućava napredno proučavanje ćelija raka

Istraživači iz Brigam i ženske bolnice su razvili inovativni uređaj visoke propusnosti koji obezbeđuje efikasno formiranje uniformnih tumorskih sferoida, pružajući ključnu platformu za napredno proučavanje ćelija raka i razvoj novih terapija.

Ovaj novi uređaj, koji košta manje od 7 dolara za izradu, predstavlja značajan napredak u tehnologiji formiranja tumorskih sferoida. Koristeći vibracije, uređaj stvara kapljice suspenzije ćelija raka sa izuzetnom preciznošću, što omogućava istraživačima da simuliraju trodimenzionalno mikrookruženje tumora u laboratorijskim uslovima.

Studija, objavljena u časopisu Device, opisuje detaljno kako je ovaj uređaj, poznat kao uređaj „uradi sam“, konstruisan od jednostavnih i jeftinih delova, uključujući motor koji vibrira novčiće koji se obično nalaze u mobilnim telefonima. Vibrirajući suspenziju ćelija raka kroz finu mlaznicu, istraživači su uspeli da stvore skoro 4.000 kapljica iste veličine u minuti.

Ono što je posebno važno jeste da su tumorski sferoidi generisani ovim uređajem pokazali klinički relevantne odgovore na hemoterapiju. Ćelije raka unutar sferoida, posebno one u hipoksičnom jezgru, pokazale su preživljavanje tumora i rezistenciju na lekove, što je ključno za dalje istraživanje u razvoju terapija protiv raka.

Dr. Hae Lin Jang iz Centra za inženjersku terapiju, koji je jedan od vođa istraživačkog tima, istakao je da je ovaj jeftin i jednostavan uređaj od suštinskog značaja za demokratizaciju istraživanja raka i čini naučne napore pristupačnijim.

Ovo otkriće omogućava visokopropusni skrining lekova i pouzdano prekliničko testiranje lekova protiv raka, što bi moglo doprineti ubrzanju razvoja novih terapija i poboljšanju ishoda lečenja pacijenata sa kancerom.