Klimatski aktivisti u Nemačkoj menjaju taktiku

Klimatski aktivisti u Nemačkoj menjaju taktiku

Grupa klimatskih aktivista, poznata kao Poslednja generacija, koja je privukla pažnju javnosti u Nemačkoj svojim blokadama puteva i drugim radikalnim akcijama, najavila je u ponedeljak promenu taktike, prelazeći na održavanje „neposlušnih skupština“.

Ova grupa je često blokirala saobraćajne puteve u Berlinu i drugim gradovima, a njihove akcije su često izazivale kontroverze i kritike, uključujući i osude kancelara Olafa Šolca.

U saopštenju grupe objavljenom u ponedeljak, najavljeno je da će se fokusirati na organizovanje masovnih skupova umesto na blokade puteva. Naglašeno je da će se ovi skupovi održavati na mestima gde će biti primetni i nezaobilazni.

Pored toga, aktivisti planiraju da se direktno suoče sa političarima i drugim donosiocima odluka u javnosti i pred kamerama, optužujući ih za odgovornost za klimatske probleme.

Grupa takođe planira da češće poseti lokacije koje smatra simbolima uništavanja fosilnih goriva, poput aerodroma, naftovoda i energetskih kompanija.

Ova promena taktike dolazi nakon što su akcije Poslednje generacije bile pomalo u senci drugih protesta u Nemačkoj, uključujući i demonstracije protiv nemačke krajnje desnice i proteste poljoprivrednika.