Jemenski Huti pobunjenici ispalili su projektil na američki ratni brod, primoravajući ga da obori projektil

Jemenski Huti pobunjenici ispalili su projektil na američki ratni brod, primoravajući ga da obori projektil

Jemenski pobunjenici Huti lansirali su u petak projektil ka američkom ratnom brodu koji patrolira Adenskim zalivom, primoravši ga da obori projektil, rekli su zvaničnici.

Napad je poslednji od strane pobunjenika u njihovoj kampanji protiv brodova koji putuju kroz Crveno more i okolne vode, što je poremetilo globalnu trgovinu usred izraelskog rata protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

Protivbrodska balistička raketa došla je u blizini USS Carneia, razarača klase Arleigh-Burke koji je od novembra uključen u američke operacije pokušavanja da zaustavi kampanju Huti, saopštila je Centralna komanda američke vojske.

„Projektil je uspešno oborio USS Karni“, navodi se u saopštenju. „Nije prijavljeno povrijeđenih niti materijalne štete.

Pobunjenici Huti koje podržava Iran nisu odmah priznali napad, iako im je obično potrebno nekoliko sati da preuzmu svoje napade.

Pomorske operacije Ujedinjenog Kraljevstva britanske vojske, koje nadgledaju plovne puteve Bliskog istoka, ranije su izvestile da se napad dogodio jugozapadno od jemenskog lučkog grada Adena.

Američka izjava ponovo se potrudila da izbegne da se kaže da su Huti direktno ciljali Karnija, nešto što Vašington radi od početka napada u novembru. To je verovatno usmereno na pokušaj da se kriza na Crvenom moru ne poveća jer se stručnjaci brinu da će se rat Izraela i Hamasa pretvoriti u širi sukob.

Međutim, SAD i Britanija su pokrenule više rundi vazdušnih napada u periodu od kada su gađali skladišta projektila i lansera Huti u Jemenu, zemlji koja je pogođena sukobima otkako su pobunjenici zauzeli glavni grad Sanu 2014.

Od novembra, pobunjenici su više puta gađali brodove u Crvenom moru, govoreći da se osvete za ofanzivu Izraela u Gazi protiv Hamasa. Ali često su ciljali na brodove sa slabim ili bez jasnih veza sa Izraelom, ugrožavajući brodarstvo na ključnoj ruti za globalnu trgovinu između Azije, Bliskog istoka i Evrope.

Otkako je počela kampanja vazdušnih napada, pobunjenici sada kažu da će gađati i američke i britanske brodove. U sredu su dva broda pod američkom zastavom koji su prevozili teret za Ministarstvo odbrane SAD i Stejt departmenta našla se na udaru Huta, primoravši ratni brod američke mornarice u pratnji da obore neke od projektila.