Ministarstvo pravde SAD priprema tužbu protiv Apple-a zbog potencijalnog kršenja antimonopolskih zakona

Ministarstvo pravde SAD priprema tužbu protiv Apple-a zbog potencijalnog kršenja antimonopolskih zakona

Nakon dugotrajne istrage, Ministarstvo pravde Sjedinjenih Država namerava da podnese tužbu protiv kompanije Apple zbog navodnog kršenja antimonopolskih zakona. Odeljenje tvrdi da Apple koristi hardverska i softverska ograničenja koja ometaju konkurenciju, posebno kompanijama koje se takmiče s iPhone i iPad uređajima. Ako se tužba nastavi, to će značiti da će svaka od „velike četiri“ tehnološke kompanije – Amazon, Meta, Google i Apple – biti tužena od strane američke savezne vlade u poslednjih pet godina zbog navodnih monopolskih poslovnih praksi.

Antimonopolski zakoni su nastali Shermanovim antimonopolskim zakonom iz 1890. godine, a danas se primenjuju u mnogim zemljama širom sveta kako bi se zaštitila konkurencija i sprečilo stvaranje nepoštenih monopola. Te zakone su primenjuju na domaćim tržištima kako bi se suzbile poslovne prakse koje ometaju konkurenciju, gušeći inovacije i oštećujući potrošače.

Ova tužba protiv Apple-a predstavlja samo jedan od mnogih koraka u nastojanju da se reguliše digitalno tržište, koje je u stalnom rastu. Sve više zemalja, uključujući i Sjedinjene Države, donosi zakonodavstvo o konkurenciji specifično usmereno ka tehnološkim firmama, kako bi se osiguralo da tržište ostane otvoreno, konkurentno i korisno za potrošače.