Žirafa Benito stigla u novi dom u Meksiku nakon pritiska aktivista

Žirafa Benito stigla u novi dom u Meksiku nakon pritiska aktivista

Četvorogodišnja žirafa po imenu Benito stigla je u utorak u svoj novi dom u Africam Safari parku u centralnom Meksiku, nakon dugog putovanja iz grada Siudad Huarez na severu granice. Benito je proveo poslednju godinu dana sam u prašnjavom gradskom parku, a njegov novi dom je rezultat pritiska zagovornika životinja.

Benito je prevezen u specijalnom sanduku i trenutno se nalazi u sobi za medicinsku procenu. Njegov prelazak u ograđeni prostor od 7,5 hektara u Africam Safari parku označava početak procesa prilagođavanja životu sa sedam drugih žirafa koje već žive u parku.

Frank Karlos Kamačo, direktor Africam Safari parka, izrazio je zadovoljstvo što će Benito postati deo njihovog stada. Dodao je da će biti potrebno nekoliko dana da se Benito upozna sa ostatkom stada, ali veruje da će se dobro uklopiti.

Benito je pretrpeo značajne promene u uslovima života. Dok je u Siudad Huarezu imao mali ograđeni prostor, u Africam Safari parku imaće priliku da jede lišće bagrema, što je prirodna hrana za žirafe u njihovom staništu u Africi. Takođe će imati više prostora i društvo drugih žirafa.

Transfer Benita iz Siudad Huareza u Meksiko trajao je oko 30 sati, uz pratnju konvoja policije, Nacionalne garde i vozila medija. Benito je postao poznat široj javnosti zahvaljujući kampanji aktivista za prava životinja koji su smatrali da uslovi u kojima je živeo nisu bili fer.

I pored srećnog završetka za Benita, aktivisti za prava životinja nisu završili svoj posao, jer sada žele osigurati novi dom za Elija, starijeg bivšeg cirkuskog slona koji se trenutno drži sam u zoološkom vrtu Meksiko Sitija.

Ana Feliks, jedna od lidera pokreta za Benita, izjavila je da će nastaviti borbu za Elija kako bi i on mogao izaći iz trenutnog zatočeništva. Iako je Benito napustio Siudad Huarez, aktivisti su fokusirani na dalje poboljšanje uslova života životinja širom Meksika.