Čelnici United i Alaska Airlines frustrirani zbog Boeingovih proizvodnih problema

Čelnici United i Alaska Airlines frustrirani zbog Boeingovih proizvodnih problema

Čelnici United Airlines-a i Alaska Airlines-a su se u utorak naizmjence okrivili Boeing zbog proizvodnih problema koji su doveli do prizemljenja više od 140 njihovih aviona. Izvršni direktor United-a, Skot Kirbi, je izjavio da će njegova aviokompanija razmotriti alternative za buduće kupovine, uključujući veće verzije Boeinga 737 Maks. Oštre kritike stigle su nakon nesreće 5. januara kada je panel nazvan utikač na vratima oduvao avion Boeing 737 Maks 9 na 4.900 metara iznad Oregona, rezultirajući prizemljenjem većine Maks 9 aviona.

Ben Minikuči, izvršni direktor Alaska Airlinesa, izrazio je frustraciju i razočaranje, postavljajući pitanje šta će Boeing preduzeti kako bi poboljšao kvalitetu svojih programa. Kirbi je izjavio da Boeingu treba „stvarna akcija“ kako bi povratio reputaciju kvaliteta.

Boing je najavio da će radnici u fabrici 737 prekinuti rad kako bi održali posebnu sednicu fokusiranu na kvalitet. Sten Dil, izvršni direktor Boingovog odeljenja za komercijalne avione, izvinio se zbog prizemljenja Maks 9 i najavio promene u cilju poboljšanja kvaliteta i performansi isporuke.

Avio-kompanije United i Alaska, koje su doživele finansijske gubitke zbog prizemljenja aviona, postavile su pitanje Boeingu i razmatraju alternative za buduće nabavke aviona.

FAA (Federalna uprava za vazduhoplovstvo) sprovodi pojačan nadzor nad Boeingom, a istražitelji ispituju uzroke nesreće i prate procedure kvaliteta u proizvodnji.

Boingova linija aviona Maks ima problematičnu istoriju, a sve Maks mlaznjake su prizemljene širom sveta nakon nesreća 2018. i 2019. godine. Akcije United Airlines i Alaska Air Group porasle su nakon objavljivanja informacija o finansijskim izgledima i kritikama upućenim Boingu.