Kolumbija presrela prvu narko-podmornicu ove godine koja je nosila skoro 800 kilograma kokaina

Kolumbija presrela prvu narko-podmornicu ove godine koja je nosila skoro 800 kilograma kokaina

Kolumbija je presrela svoju prvu ovogodišnju narko-podmornicu, saopštila je u ponedeljak mornarica, dok trgovci drogom u toj južnoameričkoj zemlji proizvode rekordne količine kokaina namenjenog Evropi i Sjedinjenim Državama.

Podmornica je presretnuta u subotu ujutro kod pacifičke obale Kolumbije, rekao je portparol mornarice kapetan Vilmer Roa. Domaća letelica duga 15 metara nosila je skoro 800 kilograma kokaina u malim pakovanjima veličine cigle. Na paketima su bili pečati škorpiona i meksičke zastave.

„U stvarnosti, ovo je bila mala“ zaplena, rekao je Roa. „Uhvatili smo podmornice sa skoro 3.500 kilograma” droge.

Roa je rekao da je prošle godine kolumbijska mornarica zarobila 10 narko-podmornica.

Kolumbijska vlada se borila da ograniči proizvodnju kokaina poslednjih godina, pošto pobunjeničke grupe i bande za krijumčarenje droge preuzimaju teritoriju koju su napustili gerilci Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije nakon mirovnog sporazuma grupe sa vladom 2016.

Prema kancelariji UN-a za drogu i kriminal, površina zasađena grmovima koke u Kolumbiji dostigla je najviši nivo od 230.000 hektara u 2022. godini, a potencijalna proizvodnja kokaina takođe je porasla na 1.700 tona – povećanje od 24% u odnosu na prethodnu godinu.

Ali dok se proizvodnja kokaina povećava u Kolumbiji, Ekvador postaje popularan put za krijumčarenje droge.

U subotu su zvaničnici Ekvadora saopštili da su takođe zaplenili podmornicu sa 3,2 tone kokaina. Podmornica je zarobljena uz informacije koje je dostavila kolumbijska mornarica.

Roa je objasnio da trgovci drogom koriste trupove glisera za izradu podmornica i prilagođavaju ih tako da mogu lagano da putuju ispod površine mora.

„Neki ljudi umiru u ovim mašinama zato što imaju mehaničke kvarove ili imaju veoma male kanale za puštanje svežeg vazduha“, rekao je on.