OpenAI uklanja bot koji oponaša glas predsedničkog kandidata zbog političkih zloupotreba

OpenAI uklanja bot koji oponaša glas predsedničkog kandidata zbog političkih zloupotreba

Kreatori ChatGPT-a, OpenAI, su uklonili bota koji je oponašao glas američkog predsedničkog kandidata nakon što je politička grupa, podržavajući kongresmena Dina Filipsa, pokušala da koristi veštačku inteligenciju za interakciju s biračima. OpenAI je istakao da je uklonio nalog programera koji je svesno kršio politiku korišćenja API-ja, koja zabranjuje političke kampanje ili lažno predstavljanje bez pristanka pojedinca.

„Dean-bot“ je bio planiran kao informativno sredstvo tokom predizborne kampanje demokratskog kandidata. Međutim, nakon otkrića članka u Vashington Postu, koji je pružio vezu za testiranje bota, OpenAI je promptno reagovao i uklonio nalog. Ova akcija dolazi u kontekstu rastućih strahova od zloupotrebe generativnih modela veštačke inteligencije u političke svrhe.

Politička grupa koja stoji iza bota, Ve Deserve Better, predvođena bivšim službenikom izvršnog direktora OpenAI Samom Altmanom, dobila je sredstva od investitora iz Silicijumske doline. Delphi, startap angažovan da kreira ovaj bot, isključen je sa OpenAI platforme nakon kontroverze.

Delphi, specijalizovan za kreiranje botova koji oponašaju glas poznatih ličnosti, izvinio se OpenAI-u i političkoj grupi zbog greške, navodeći da su pogrešno verovali da bi bilo prihvatljivo stvoriti klon političkog akcionog komiteta pomoću OpenAI platforme. OpenAI je nakon ovog incidenta najavio da će zabraniti bilo kakvu upotrebu njihove platforme od strane političkih organizacija ili pojedinaca. Ovaj potez ukazuje na napore kompanija da postave ograničenja kako bi sprečile potencijalne političke zloupotrebe veštačke inteligencije.