Otvaranje kontroverznog hrama u Indiji: Modi prisustvuje ceremoniji dok opozicija bojkotuje

Otvaranje kontroverznog hrama u Indiji: Modi prisustvuje ceremoniji dok opozicija bojkotuje

Okviru delimičnog otvaranja kontroverznog velikog hrama posvećenog hinduističkom božanstvu Lordu Rama u indijskom gradu Ajodja, oko 80 čarter letova sletelo je na novi međunarodni aerodrom ovog svetog indijskog grada. Međutim, otvaranje hrama, izgrađenog iznad srušene džamije, naišlo je na bojkot političkih opozicionih lidera koji tvrde da to ne priliči sekularnoj Indiji.

Premijer Narendra Modi, industrijalci Mukeš Ambani i Gautam Adani, kao i bollywoodska superzvezda Amitab Baččan, bili su prisutni na ceremoniji. Hram ima ogromne dimenzije, vredan 217 miliona dolara, i ima 46 vrata, od kojih će 42 biti obložena zlatom.

Očekuje se da će hram postati sveto mesto za milione hindusa koji veruju da je Gospodin Rama rođen upravo na tom mestu u Ajodji. Ceremonija posvećenja uključivala je ritual „Pran Pratishtha“, označavajući davanje života idolima, pre nego što hram bude otvoren za javnost. Procenjuje se da će dnevno posetiti oko 100.000 vernika.

Ajodja, poznata po svojoj bogatoj hinduističkoj istoriji, decenijama je bila u fokusu političkih previranja u Indiji. Izgradnja ovog hrama, koji je pobedio u dugotrajnoj pravnoj borbi, sada služi i kao politički potez Modi i njegove hinduističke nacionalističke partije pred predstojeće izbore.

Ceremonija otvaranja praćena je bojkotom opozicije koja smatra da Modi koristi verski događaj u političke svrhe. Dok Modi mobilizuje hinduističke birače, kritičari izražavaju zabrinutost zbog fuzije religije i politike u zemlji koja se tradicionalno smatra raznolikom i ustavno sekularnom.