Četiri osobe pronađene žive nakon pada ruskog aviona u Avganistanu

Četiri osobe pronađene žive nakon pada ruskog aviona u Avganistanu

Četiri osobe iz ruskog poslovnog aviona koji se u nedelju ujutro srušio u provinciji Badakšan u Avganistanu pronađene su žive, saopštile su talibanske vlasti. Međutim, strahuje se da su ruski biznismen i njegova bolesna supruga mrtvi, iako spasioci tek treba da lociraju njihova tela.

„Avion za koji je prijavljen nestanak u provinciji Badakšan nalazi se u oblasti Aruz Koh u okrugu Kuf Ab. Pilota je otkrila grupa za pretragu IEA, prema izveštajima, pilot je među još 4 osobe koje su preživele incident“, rekao je portparol Islamskog Emirata Avganistan Zabihulah Mudžahid u izjavi na X (bivši Tviter) u nedelju.

Jedan od preživelih identifikovan je kao bolničar na letu, Igor Sivorotkin. Prema izveštajima medija, uspeo je da dođe pešice do udaljenog sela Pedu u okrugu Kof Ab i zamolio meštane za pomoć koristeći znakovni jezik. Stanovnici su zatim odveli „stranca“ talibskim vlastima.

Veruje se da su Sivorotkinova pacijentkinja Ana Jevsjukova, kojoj je avion iznajmljen zbog hitne medicinske pomoći, i njen suprug Anatolij Evsjukov poginuli u nesreći.

Porodica je u decembru prošle godine otputovala na Tajland na odmor u pratnji sina. Međutim, Ani je pozlilo ubrzo po dolasku i hospitalizovana je u Pataji sa, kako su lekari rekli, infekcijom. Posle mesec dana bez napretka i otkazivanja više organa, ona je stavljena na respirator, pošto su rođaci odlučili da je prevezu u bolnicu Botkin u Moskvi i iznajmili let hitne pomoći, rekao je njen sin Izvestijama. Otišao je redovnim letom i saznao tužnu vest tek kada je sleteo u Rusiju.

Ruski konzulat u Bangkoku potvrdio je da je srušeni avion vršio privatnu medicinsku evakuaciju iz tajlandskog grada Pataje.

Mlaznjak francuske proizvodnje Dassault Aviation Falcon 10 nestao je sa radara u subotu oko 19 časova, kada je leteo iznad planinskog područja Avganistana. Ubrzo nakon toga, avganistanska policija je potvrdila da je primila izveštaje o nesreći. Prema avganistanskim vlastima, do nesreće je došlo zbog problema sa motorom, ali istraga je još u toku.