Praksa otpusta iz bolnice mogla bi poboljšati zdravlje novorođenčadi sa bronhopulmonalnom displazijom

Praksa otpusta iz bolnice mogla bi poboljšati zdravlje novorođenčadi sa bronhopulmonalnom displazijom

Bronhopulmonalna displazija hronične bolesti pluća (BPD) pogađa značajan broj novorođenčadi koja su rano rođena i imaju nerazvijena pluća. Obično im je potrebna dugotrajna specijalizovana nega u neonatalnoj jedinici intenzivne nege (NICU) pre nego što mogu da odu kući sa svojim porodicama.

Ali povratak kući ne znači da su zdravstveni rizici iza njih. Njihovi roditelji su odjednom postali njihovi pružaoci primarne zdravstvene zaštite, odgovorni za upravljanje terapijom kiseonikom i lekovima, praćenje rasta i ishrane i zakazivanje naknadnih sastanaka sa specijalistima. To je teška odgovornost za porodice, kojima često nedostaje razumevanje kako da pruže visok nivo medicinske nege—i to, nažalost, može uticati na dobrobit njihovog deteta.

„Neka beba se mogu odviknuti od takve nege, ali do 50% novorođenčadi sa BPD-om završi ponovo u bolnici“, kaže Džonatan Levin, MD, MBI, neonatolog i pulmolog u odeljenjima za medicinu novorođenčadi i plućnu medicinu u Bostonskoj deci.

Levin i stručnjaci iz celog sveta žele da smanje taj broj novim setom preporučenih praksi pražnjenja. Oni će sarađivati sa NICU-ima na implementaciji praksi, sa ciljem poboljšanja tranzicije bebe u nezi iz bolnice u kuću.

Američko torakalno društvo (ATS) je 2021. objavilo preporuke o ambulantnoj nezi novorođenčadi, dece i adolescenata koji imaju respiratornu bolest zbog prevremenog porođaja. Levin kaže da iako su ove smernice bile od pomoći za tekuću negu, nisu se fokusirale na prelazak iz bolnice u kuću, i da je to kritično vreme da se identifikuje kojoj deci je potrebna opsežnija nega i kako to treba da se vodi. Smernice iz 2021. takođe nisu individualizirale preporuke na osnovu težine plućne bolesti kod deteta.

„Kliničari prepoznaju da će biti povećan rizik od respiratornih problema nakon što beba napusti NICU“, kaže Levin. „Ali ono što mi zapravo nemamo jesu neke sjajne strategije za njih. Za koga prepoznajemo da je u najvećem riziku? Kome je potrebno proaktivno praćenje kod pulmologa da bi pomogao u rešavanju ovih problema kada odu kući?“

Da bi konačno dobili praksu tranzicije na papiru, Levin, Bostonski dečiji pulmolog Listra Hejden, MD, MMSc, i drugi istraživači angažovali su neonatologe i pulmologe iz Kolaborative za bronhopulmonalnu displaziju, konzorcijuma od više od 30 međunarodnih pedijatrijskih centara sa ekspertizom u lečenju BPD. Postigli su konsenzus mišljenje o nekoliko glavnih tačaka koje bi mogle oblikovati tranzicionu negu, uključujući kategorije težine BPD-a, očekivanja naknadne nege u zavisnosti od težine i edukaciju roditelja o nezi kod kuće.

Preporučene prakse otpuštanja grupe uključene su u studiju objavljenu 2022. godine u Journal of Pediatrics. Evo naglasaka tih preporuka:

Pre otpuštanja, NICU može pomoći porodicama da se pripreme za mnoge korake kućne nege. Grupa preporučuje roditeljima da prođu obuku u nekoliko oblasti, uključujući:

Autori studije će blisko sarađivati sa NICU-ima na implementaciji preporuka. Oni će takođe uskoro ispitati porodice i pružaoce zdravstvenih usluga da vide da li su uspostavljene prakse otpuštanja poboljšale respiratornu negu beba.

„Dete prelazi iz ovog intenzivnog perioda praćenja u bolnici do toga da bude kod kuće iu rukama svojih roditelja“, kaže Levin. „Želimo da uspostavimo porodice za uspeh u ovih kritičnih prvih nekoliko godina života.“