Kako posedovanje mobilnog telefona utiče na težinu novorođenčeta?

Kako posedovanje mobilnog telefona utiče na težinu novorođenčeta?

Svake godine se procenjuje da se oko 20 miliona beba širom sveta rađa sa malom porođajnom težinom, prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, što dovodi do širokog spektra značajnih kratkoročnih i dugoročnih posledica. Iako možda mislite da je očigledan odgovor veći naglasak na hrani i ishrani trudnica, vodeći istraživači sa Univerziteta McGill predlažu neočekivano rešenje: mobilni telefon.

Njihov rad je objavljen u časopisu PLOS ONE.

„Naši dokazi pokazuju da kada žene u regionima sa niskim prihodima ili nerazvijenim regionima imaju pristup sopstvenom mobilnom telefonu, one imaju zdravije trudnoće i zdravije bebe po rođenju“, rekla je Luka Marija Pesando, vanredni profesor na McGill-ovom odseku za sociologiju i vanredni profesor društvenih istraživanja i javne politike na Univerzitetu u Njujorku (AD). „Telefoni otvaraju čitav niz mogućnosti za znanje koje pre deceniju nije bilo moguće.

Na osnovu nalaza—koji takođe bacaju svetlo na važnost obezbeđivanja jake internetske i mobilne veze za one koji žive u ruralnim i udaljenim zajednicama u Kanadi, Pesando sada poziva vlade, kreatore politike i telefonske kompanije da mobilne telefone i planove za prenos podataka učine dostupnijim, posebno u regionima gde je najzastupljenija mala porođajna težina.