Vlada Kosova donela novu odluku o eksproprijaciji zemljišta Srba na severu Kosova

Vlada Kosova donela novu odluku o eksproprijaciji zemljišta Srba na severu Kosova

Vlada Kosova je pripremila novu odluku o eksproprijaciji zemljišta Srba na severu Kosova, nakon što je sud poništio prethodnu odluku. Ova mera se odnosi na zemljišta na kojima su nelegalno izgrađene policijske baze, a advokat i pravni zastupnik oštećenih, Nebojša Vlajić, ističe da ostaje da se vidi kako će se situacija dalje razvijati i da li će ponovno ići na sud.

Osnovni sud u Prištini je poništio preliminarnu odluku vlade privremenih prištinskih institucija o eksproprijaciji zemljišta u opštinama Leposavić i Zubin Potok iz maja prošle godine, vraćajući je na ponovno odlučivanje i razmatranje. Nebojša Vlajić objašnjava da to znači da sva oduzeta zemlja, kako privatnim vlasnicima tako i društvenim preduzećima, neće biti vraćena dok nova odluka ne bude doneta.

„Sve je to za sada samo stopirano dok se ne donese nova odluka u tzv. vladi u Prištini. U zavisnosti od te nove odluke mi ćemo videti šta i kako ćemo da postupimo, odnosno da li će nova odluka biti u našem interesu ili ćemo ponovo tužiti,“ izjavio je Vlajić. On ističe da vlasnici privatnih poseda žele povrat svoje zemlje, a ne novčanu naknadu.

Prema rečima Vlajića, eksproprijacija zemljišta na severu Kosova od strane Prištine pod izgovorom izgradnje vojnih i policijskih baza obuhvatila je oko 80 do 90 hektara privatne i društvene imovine Srba u tri srpske opštine. Sud je nedavnom odlukom potvrdio nelegalnost ovih eksproprijacija i izgradnju policijskih baza bez pravnog osnova, što je već mesecima naglašavano od strane vlasnika i javnosti na severu Kosova.