Ukrajina: Skoro 50 kompanija na listi ratnih sponzora

Ukrajina: Skoro 50 kompanija na listi ratnih sponzora

U poslednjem naporu da ojača sprečavanje korupcije i obustavi poslovanje koje podržava ratne aktivnosti, Nacionalna Agencija za Prevenciju Korupcije (NACP) u Ukrajini otkrila je registar međunarodnih sponzora rata. Šef NACP-a, Oleksandr Novikov, izneo je informacije o gotovo 50 kompanija koje se nalaze na ovom spisku, a većina dolazi iz Kine.

Ovaj Registar, zajednički projekat NACP-a i Refinitiva, s partnerstvom World-Check-a, baze podataka o politički eksponiranim osobama i visokorizičnim subjektima, ima za cilj proaktivno delovanje u očuvanju integriteta poslovnog sektora. Njegova primarna svrha je sprečavanje međunarodnih poslovnih aktivnosti koje bi mogle pridoneti neprijateljskim sukobima u Ukrajini.

Veći deo kompanija na ovom spisku dolazi iz Kine, njih 14, dok je sedam američkih kompanija takođe uključeno. Preostale kompanije pretežno su iz zemalja članica Evropske unije.

„NACP je nadležan za regulisanje sprečavanja korupcije u privatnom sektoru, odnosno za pitanja usaglašenosti i za proveru ugovornih strana, tako da je ovaj Registar međunarodnih sponzora rata zapravo informacija za proveru integriteta kontrastranaka ne samo u Ukrajini, već i širom sveta,“ istakao je Novikov.

On je takođe napomenuo da postoji trend međunarodnih kompanija koje aktivno konkurišu NACP-u i preduzimaju korake kako bi izbegle upisivanje u ovaj Registar. Nedavno je jedna od ovih kompanija stupila u kontakt s NACP-om, obećavajući da će obezbediti plan o povlačenju iz Rusije kako bi izbegla uvrštavanje u Registar.

„Ova lista ima za cilj sprečavanje finansiranja i tehnološkog jačanja agresora, iako je postojala tendencija da neke međunarodne kompanije koje posluju u Rusiji pokušavaju izbeći upisivanje u Registar,“ dodao je Novikov.

Međutim, uprkos nekim uspesima, NACP se suočava s izazovima jer se svake nedelje dodaju nove multinacionalne kompanije na listu koje i dalje posluju u Rusiji i doprinose ruskim prihodima.

NACP je istakao da je ovaj alat pomogao kompanijama da napuste Rusiju u nekim slučajevima, ali da i dalje postoje kompanije koje ostaju u ruskom tržištu. Nada se da će vrednosti slobode i demokratije prevagnuti, te da će sve kompanije na kraju napustiti rusko tržište.

U poslednjem ažuriranju Registra, NACP je dodao i američku multinacionalnu franšizu brze hrane Subway na listu međunarodnih sponzora rata. Ova odluka dolazi u kontekstu nastojanja da se spreči svako poslovanje koje može doprineti podršci sukobima u Ukrajini.