Češka bezbednosna agencija: Ruski obaveštajci i dalje aktivni u Evropi

Češka bezbednosna agencija: Ruski obaveštajci i dalje aktivni u Evropi

Portparol češke kontraobaveštajne službe BIS Ladislav Štiha rekao je u ponedeljak da su ruske obaveštajne agencije i dalje aktivne u Evropi, uključujući i Češku, preneo je Radio Prag Internacional pozivajući se na Češku televiziju.

Agencija je, prema Štičinim rečima, dokumentovala aktivnosti ruske obaveštajne službe tokom 2023. godine, uprkos činjenici da je Češka 2021. proterala 60 diplomata i službenika ruske ambasade.

On je dodao da su, između ostalog, ruski agenti uključeni u zaobilaženje sankcija EU protiv Rusije. S tim u vezi, portparol BIS-a je upozorio na aktivnosti Ruskog doma u Pragu, koji se nalazi na listi sankcija EU.

Uprkos činjenici da je Ruski dom zvanično zatvoren za javnost, on nastavlja da organizuje izolovane događaje za javnost i vodi kompanije kako bi privukao studente na ruske univerzitete.

Češka dosledno podržava jačanje sankcija protiv države agresora Rusije, a kao jedan od koraka predlaže ograničavanje mogućnosti kretanja ruskih diplomata i članova njihovih porodica preko šengenskog prostora.