Talas ubistava transrodnih osoba u Meksiku podstiče bes i proteste LGBTK+ zajednice

Talas ubistava transrodnih osoba u Meksiku podstiče bes i proteste LGBTK+ zajednice

Najmanje tri transrodne osobe su ubijene u prvim dve nedelje 2024. godine u Meksiku, što je izazvalo bes i proteste među članovima LGBTK+ zajednice. Poslednje ubistvo dogodilo se u nedelju, kada je transrodna aktivistkinja i političarka Samanta Gomez Fonseka ubijena u Meksiko Sitiju. Ova nasilna dešavanja u zemlji u kojoj je LGBTK+ zajednica često na meti ukazuju na ozbiljan problem nasilja i diskriminacije.

Ubistva su izazvala masovne proteste, a oko 100 ljudi je marširalo tražeći pravdu i pooštravanje zakona o zločinima iz mržnje. Demonstranti su osudili nasilje i izrazili strah od sveprisutne transfobije, ističući da se suočavaju s diskriminacijom i u društvenim i profesionalnim sferama. Ove tragedije podsećaju na ozbiljan problem nasilja usmerenog prema pripadnicima LGBTK+ zajednice u Meksiku.

Tokom proteklih šest godina, dokumentovano je najmanje 513 ciljanih ubistava LGBTK+ osoba u Meksiku. Nasilje nad transrodnom zajednicom često je praćeno brutalnošću s ciljem širenja straha i poruke da određene osobe nisu dobrodošle u društvu. Ove tragedije ukazuju i na važnost društvenih i zakonskih promena kako bi se stalo na put ovakvim zločinima iz mržnje.

Aktivisti optužuju i izražavaju nezadovoljstvo komentarima meksičkog predsednika Andreasa Manuela Lopeza Obradora koji je nedavno opisao transrodnu kongresmanku kao „muškarca obučenog kao ženu“. Smatraju da takvi komentari doprinose atmosferi transfobije i podržavaju diskriminaciju.