Vlada Velike Britanije kaže da je islamistička grupa Hizb ut-Tahrir antisemitska i pokušava da je zabrani

Vlada Velike Britanije kaže da je islamistička grupa Hizb ut-Tahrir antisemitska i pokušava da je zabrani

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva saopštila je u ponedeljak da je islamistička grupa Hizb ut-Tahrir antisemitska i da treba da bude zabranjena kao teroristička organizacija.

Parlament će ove nedelje raspravljati o predlogu da se pridruživanje toj grupi učini nezakonitim u Velikoj Britaniji prema zakonima o terorizmu, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova. Ako bude odobrena, zabrana će stupiti na snagu u petak.

Grupa, koja ima sedište u Libanu, ali deluje u više od 30 zemalja, uključujući SAD i Kanadu, organizovala je skupove u Londonu uporedo sa propalestinskim marševima poslednjih nedelja, nakon izbijanja rata između Izraela i Hamasa. Policija je saopštila da je jedan član viđen kako skandira „džihad“ ili sveti rat, na snimku sa oktobarskog marša, iako su službenici pregledajući dokaze tada odlučili da nisu počinjeni nikakvi prekršaji.

„Hizb ut-Tahrir je antisemitska organizacija koja aktivno promoviše i podstiče terorizam, uključujući hvaljenje i slavljenje užasnih napada 7. oktobra“, rekao je ministar unutrašnjih poslova Džejms Kleverli.

Ministar bezbednosti Tom Tugendhat rekao je da je proslava Hamasovih napada na Izrael „sramotna“.

Grupa takođe ima „istoriju hvaljenja i slavljenja napada na Izrael i šire napade na Jevreje“, dodaje Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Hizb ut-Tahrir, koji nastoji da ujedini muslimanski svet pod teokratskim kalifatom, zabranjen je u nekoliko zemalja, uključujući Nemačku, Egipat, Saudijsku Arabiju, Kinu i Pakistan. Austrija je zabranila simbole grupe 2021.

U Velikoj Britaniji već dugo postoji debata da se grupa stavi van zakona, ali je vladin nezavisni recenzent zakona o terorizmu napisao 2011. da grupa nije zagovarala nasilje.

Pozivi da se preispita ta politika intenzivirali su se od Hamasovih napada u oktobru.

Ako bude odobrena, zabrana bi značila da je pripadnost grupi ili pozivanje podrške grupi krivično delo za koje je zaprećena kazna do 14 godina zatvora.