U Poljskoj je objavljen datum lokalnih izbora

U Poljskoj je objavljen datum lokalnih izbora

Prvi krug redovnih lokalnih izbora u Poljskoj biće održan 7. aprila, drugi – 21. aprila.

Ovo je 15. januara saopštio poljski premijer Donald Tusk, a prenosi „Evropska pravda“ pozivajući se na RMF FM.

Tusk je potvrdio da je odlučio da izda dekret o određivanju datuma lokalnih izbora, koji će biti poslat Državnoj izbornoj komisiji Poljske.

„Odluka je doneta, izbori u organe lokalne samouprave biće održani 7. i 21. aprila“, rekao je premijer Poljske na konferenciji za novinare uoči sednice vlade.

Tusk je dodao da odluku još treba zvanično da odobri izborna komisija, ali je ovaj korak „praktično formalnost“, pa se nada da ćemo uskoro „moći da započnemo ove izbore, koji su sa stanovišta veoma važni lokalnih zajednica i života običnih ljudi“.

Nadam se da će april biti dobar mesec za poljsku samoupravu“, rekao je on.

Prema Izbornom zakoniku Poljske, datum izbora se određuje na neradni državni praznik, koji pada ne ranije od 30 dana i najkasnije sedam dana pre isteka mandata izabranog organa.

Za poljske lokalne vlasti, ovaj period se završava 30. aprila 2024. godine. To znači da lokalni izbori moraju biti održani od 31. marta do zaključno 23. aprila.

Ranije su lideri „Poljske 2050” i Poljske narodne partije Vladislav Kosinjak-Kamiš i Šimon Holovnija najavili da će njihov blok „Treći put” zajedno izaći na lokalne izbore.

Istovremeno, Tusk je kao lider „Građanske platforme” ranije izrazio nadu da će tri stranke uspeti da udruže napore – baš kao i na parlamentarnim izborima prošlog oktobra.