Gugl čeka pravno mišljenje EU o kazni od 2,4 milijarde evra

Gugl čeka pravno mišljenje EU o kazni od 2,4 milijarde evra

Generalni advokat Evropskog suda pravde će u četvrtak objaviti dugo očekivano mišljenje o spornoj kazni od 2,4 milijarde evra (2,6 milijardi dolara) koju je Brisel izrekao Guglu zbog nekonkurentnih praksi.

Iako takva mišljenja nisu obavezujuća, ona imaju težinu i često ih prate sudije EU u svojim presudama.

U ovom slučaju, mišljenje će se uključiti u pravnu bitku koju je Gugl vodio da poništi kaznu koju mu je Evropska komisija izrekla 2017.

Komisija je utvrdila da je Gugl zloupotrebio svoju dominantnu poziciju favorizujući sopstvenu uslugu Google Shopping u rezultatima svog sveprisutnog pretraživača.

Google, u vlasništvu američkog tehnološkog titana Alphabet, bio je primoran da promeni način na koji prikazuje rezultate pretrage.

U to vreme kazna je bila rekordna. Međutim, 2018. ga je pretekla kazna od 4,3 milijarde evra koju je Brisel nametnuo Guglu zbog postavljanja ograničenja na Android pametne telefone kako bi podstakao svoj posao pretraživanja interneta.

Gugl je izgubio prvi krug u sporu oko slučaja Google Shopping kada je niži Opšti sud EU 2021. potvrdio zaključke i kaznu komisije.

Gugl je potom podneo žalbu Višem sudu pravde EU sa argumentom da je Brisel otišao predaleko i pogrešno razumeo kako funkcioniše korporativna konkurencija.

Generalni advokat Juliane Kokott će dati svoje mišljenje u 08:30 GMT.

Međutim, ne očekuje se da će sud sa sedištem u Luksemburgu doneti presudu u slučaju još nekoliko meseci. Može odlučiti da potvrdi ili poništi deo ili celu odluku nižeg suda.

Evropska komisija je kaznila nekoliko američkih velikih tehnoloških kompanija poslednjih godina jer nastoji da reguliše onlajn usluge i bolje zaštiti evropske potrošače i firme.

Prošle godine EU je donela zakone, Zakon o digitalnim uslugama i Zakon o digitalnim tržištima, koji suzbijaju nelegalni onlajn sadržaj i nameću nove stroge granice internet gigantima.

Gugl je do sada snosio najveći teret antimonopolske kontrole Evropske komisije, nagomilavši ukupno osam milijardi evra kazni.

Trenutno je meta još jedne istrage Brisela, pokrenute 2021. godine, kako bi se videlo da li je zloupotrebio svoju poziciju da favorizuje svoju tehnologiju za oglašavanje na mreži, uključujući i na Jutjubu.

U zavisnosti od ishoda, to bi moglo da dovede do još jedne velike novčane kazne i zahteva da Google promeni svoju praksu.

Alphabet je u trećem kvartalu prošle godine doneo prihod od 76,7 milijardi dolara, najvećim delom od oglašavanja na mreži, ostvarivši profit od 19,7 milijardi dolara.

U 2022., tehnološki gigant je imao godišnji prihod od 282,8 milijardi dolara.