Zadivljujući video daje redak uvid u žrtvu majke lignje

Zadivljujući video daje redak uvid u žrtvu majke lignje

Očaravajući snimci zabeležili su izuzetne majčinske sposobnosti crnooke lignje, vrste koja se trudi da sačuva hiljade jaja kroz okean, mesecima ne uzimajući hranu. Instituta za okean Šmit snimio je retke prizore na obali Kostarike tokom ronjenja OktoOdisej.

Gonatus onik, prepoznatljiva po svojim velikim crnim očima sa belim okvirom, jedna je od samo dve poznate vrste lignji koje se brinu o svojim jajima nakon izleganja. Majka lignje pažljivo drži 2.000 do 3.000 jaja obavijenih u membranu u obliku cevi, pružajući i uvlačeći ruke kako bi isprala vodu sa niskim sadržajem kiseonika kroz cevastu jajnu masu.

Period razvoja jaja traje između 6 i 9 meseci, tokom kojih majka lignja ne uzima hranu. Iako lignje mogu brzo odvući jaja od pretnji u ranijim fazama, kako jaja sazrevaju, majčina sposobnost zaštite opada. Agresivni pokreti ruku i izbegavanje plivanja mogu izazvati dezintegraciju jajnih masa, oslobađajući jaja.

Istraživači su primetili opadanje stanja mišića i digestivnih žlezda kod lignji, što ukazuje na oslanjanje na zalihe energije tokom dugog perioda odlaganja jaja. Crnooke lignje, koje obično umiru nakon polaganja jaja, prežive dovoljno dugo da vide izlegu mladih, često postajući plen sisavaca koji rone kao što su kitovi i foke slonova. Migracije ovih lignji doprinose kretanju organske materije iz plitkih u duboke okeanske biome.