Neispravan jonski kanal čini muškarce neplodnim, utiče na medicinski potpomognutu reprodukciju

Neispravan jonski kanal čini muškarce neplodnim, utiče na medicinski potpomognutu reprodukciju

Kod polovine parova koji ne mogu da zatrudne, neplodnost je posledica muškarca. Nova studija identifikuje defektnu funkciju „CatSpera“, jonskog kanala koji kontroliše nivoe kalcijuma u ​​spermi, kao čest uzrok naizgled neobjašnjive muške neplodnosti.

Ljudska sperma sa nedostatkom CatSper-a ne uspeva da oplodi jaje, jer ne može da prodre kroz njegovo zaštitno odelo. Do sada je ova kanalopatija sperme ostala neotkrivena.

Naučnici iz Minstera u Nemačkoj otkrili su ulogu CatSpera u neplodnosti koristeći novi laboratorijski test koji identifikuje obolele muškarce. Na osnovu rezultata studije, koja je objavljena u Journal of Clinical Investigation, dijagnostika i briga o neplodnim parovima mogu se poboljšati.

Svaki šesti par ne uspe da zatrudni dete. Osnovni uzrok često ostaje nerešen. U stvari, kod oko jedne trećine neplodnih parova, analiza sperme muškaraca ne daje abnormalnosti u broju, pokretljivosti ili morfologiji spermatozoida. Ovo predstavlja problem: nedostatak jasne dijagnoze sprečava izbor terapijske opcije zasnovane na dokazima. Kao rezultat toga, pogođeni parovi često doživljavaju neuspešne tretmane.

Kako muškarci ne uspevaju da zatrudne dete uprkos normalnim parametrima sperme? Interdisciplinarni tim naučnika sa Univerziteta Minster u Nemačkoj, pokušao je da odgovori na ovo pitanje. „Već duže vreme smatramo da je CatSper glavni osumnjičeni“, kaže prof. Timo Strunker iz Centra za reproduktivnu medicinu i andrologiju (CeRA).

Pre nekoliko godina, Strunker i kolege su otkrili da spermatozoidi koriste CatSper kao senzor za otkrivanje molekula glasnika koje oslobađa jaje. Ovi molekuli aktiviraju CatSper, što dovodi do priliva kalcijuma u ​​flagellum, menjajući njegov obrazac otkucaja.

Da bi ispitali da li je ovo neophodno za oplodnju, istraživači su razvili jednostavan laboratorijski test koji im je omogućio da odrede aktivnost CatSpera u spermi od skoro 2.300 muškaraca. Ovo je otkrilo da oko 1 od 100 neplodnih muškaraca sa neupadljivim parametrima sperme zaista ima gubitak CatSper funkcije.

„Najčešći uzrok su genetske varijante gena koji kodiraju jednu od komponenti CatSper-a“, dodaje profesor reproduktivni genetičar Frank Titelman iz Minstera.

Spermi su potrebne promene u udaru biča koje posreduje CatSper da probije zaštitni omotač jajeta. Još jedan važan nalaz studije: muška neplodnost povezana sa CatSper-om takođe uključuje neuspeh medicinski potpomognute reprodukcije putem intrauterine inseminacije, uključujući primenu sperme preko katetera u matericu neposredno pre ovulacije, ili klasičnu in vitro oplodnju (oplodnja u petrijevoj posudi). ).

Ovo nije iznenađujuće, s obzirom da ovi tretmani i dalje zahtevaju da sperma probije omotač jajeta. Pogođeni muškarci/parovi mogli su da zatrudne dete samo ICSI metodom, koja podrazumeva ručno ubrizgavanje spermatozoida u jaje.

„Zahvaljujući ovom sveobuhvatnom istraživačkom poduhvatu, sada možemo identifikovati i dijagnostikovati ovu kanalopatiju, omogućavajući lečenje obolelih parova zasnovano na dokazima“, rezimira prof. Sabine Kliesch, šef odeljenja za kliničku i hiruršku andrologiju u CeRA. „Na taj način minimiziramo zdravstveni rizik za parove i maksimiziramo šanse za uspeh.“

Funkciju sperme ne kontroliše samo CatSper već i razni drugi proteini. Oni su takođe u fokusu Jedinice za klinička istraživanja (CRU326) „Muške zametne ćelije“, koja je obezbedila kolaborativni okvir za trenutnu studiju. Sveobuhvatni cilj istraživača u Minsteru je da sistematski razjasne ulogu ovih proteina u (ne)plodnosti, poboljšavajući dijagnostiku i brigu o pogođenim parovima.