Aljaska erlajns i Junajted erlajns ponovno prizemljuju Boeing 737 Maks 9 zbog novog incidenta

Aljaska erlajns i Junajted erlajns ponovno prizemljuju Boeing 737 Maks 9 zbog novog incidenta

U nedelju su Aljaska erlajns i Junajted erlajns ponovo prizemljili svoje flote Boeing 737 Maks 9 nakon incidenta u subotu, kada je deo trupa drugog aviona eksplodirao iznad Oregona. Ovo prizemljenje dolazi manje od 24 sata nakon što je Aljaska erlajns vratio 18 od svojih 65 Maks 9 aviona u upotrebu.

Aljaska erlajns je saopštio da je dobio obaveštenje od Federalne uprave za vazduhoplovstvo (FAA) o mogućoj potrebi za dodatnim radovima na 18 aviona koji su vraćeni u službu. Kao odgovor, kompanija je otkazala 170 letova, što čini više od petine svog rasporeda na zapadnoj obali.

Junajted erlajns se takođe pridružio prizemljenju, otkazavši oko 180 letova. Obe avio-kompanije čekaju na servisni bilten od Boinga kako bi obavile dodatne preglede i održavanje na Maks 9 avionima.

Boing, proizvođač aviona, radi na biltenu, ali još nije dostavio FAA. Proces izrade detaljnog tehničkog biltena može potrajati nekoliko dana. Istraga Nacionalnog odbora za bezbednost saobraćaja (NTSB) o incidentu tokom leta 1282 Alaska Airlinesa, gde je ploča koja zatvara područje rezervisano za izlazna vrata eksplodirala, takođe je u toku.

Ovaj incident podseća na prethodne probleme s Maks serijom, koja je ušla u upotrebu u maju 2017. godine. Prethodno su dva Maks 8 aviona doživela nesreće 2018. i 2019. godine, što je rezultiralo prizemljenjem celokupne Maks flote širom sveta. Boing je naknadno napravio izmene u sistemu kontrole leta kako bi otklonio probleme.

Vlasti i aviokompanije nastavljaju s istragama i merama predostrožnosti kako bi osigurali bezbednost putnika i preventivno delovali nakon ovog najnovijeg incidenta sa Maks 9 avionima.