Sudar aviona na aerodromu u Tokiju pokreće pitanja o bezbednosti

Sudar aviona na aerodromu u Tokiju pokreće pitanja o bezbednosti

Sudar aviona na aerodromu Haneda u Tokiju izazvao je ozbiljna pitanja o bezbednosti aviona sa kompozitnim trupovima i sposobnosti hitnih evakuacija.

Nesreća se dogodila između aviona Japan Airlinesa A350 i aviona japanske obalske straže, a oba aviona imaju trupe napravljene od kompozitnih materijala.

Odmah nakon incidenta, istražitelji su se usmerili na komunikaciju između pilota i kontrolora letenja, pokušavajući razumeti uzroke sudara.

Transkripti su pokazali da je avion A350 imao dozvolu za korišćenje piste, dok avion obalske straže nije.

Iako su pohvaljeni brzom reakcijom posade Japan Airlinesa i uspešnom evakuacijom putnika, zabrinutost raste u vezi sa sposobnošću kompozitnih trupova da izdrže požar.

Kompozitni materijali, iako donose uštedu u težini, mogu izazvati toksične gasove prilikom izgaranja, postavljajući pitanje o njihovoj otpornosti na vatru.

Proizvođači aviona poput Airbusa i Boeinga prošli su sertifikaciju regulatornih tela, ali ova nesreća ponovno postavlja pitanja o performansama kompozita u stvarnim situacijama.

Osim toga, sudski proces i kazne koje će biti izrečene pilotima i kompanijama mogu imati dugotrajne posledice na industriju vazduhoplovstva i regulative koje se odnose na bezbednost letenja.