Studija otkriva da lekovi Ozempic i Vegovi nisu povezani sa samoubilačkim mislima

Studija otkriva da lekovi Ozempic i Vegovi nisu povezani sa samoubilačkim mislima

Studija istraživača sa Medicinskog fakulteta Case Western Reserve pružila je ohrabrujuće rezultate koji pokazuju da hemikalija semaglutid, koja se koristi u lekovima za dijabetes tipa 2 – Ozempic i Vegovi, nije povezana sa povećanim rizikom od samoubilačkih misli. Ovi lekovi takođe imaju namenu u kontroli težine.

Evropska agencija za lekove (EMA) pokrenula je istragu o potencijalnim opasnostima semaglutida, a ova nova studija pruža podatke koji podržavaju bezbednost ove hemikalije. Semaglutid, poznat i kao peptidni receptor sličan glukagonu (GLP1R), pomaže u regulaciji šećera u krvi kod dijabetesa tipa 2 i smanjuje apetit.

Istraživači su proučavali elektronske zdravstvene kartone gotovo 101 miliona pacijenata, primenjujući specifične kriterijume kako bi odabrali 2 miliona pacijenata sa dijabetesom tipa 2 ili gojaznošću koji su koristili Ozempic ili Vegovi. Analiza podataka pokazala je da ovi lekovi zapravo smanjuju rizik od samoubilačkih misli.

Profesor Rong Ksu, vođa istraživačkog tima, naglašava da će biti potrebna dalja klinička ispitivanja kako bi se potpuno razumele potencijalne komplikacije semaglutida. Međutim, ova studija pruža korisne informacije pacijentima, pomažući im da donesu obrazovane odluke o rizicima povezanim s korišćenjem ovih lekova.

Nalazi studije ukazuju na smanjen rizik od samoubilačkih ideja kod pacijenata kojima je propisan semaglutid u poređenju s drugim lekovima za dijabetes i gojaznost koji nisu GLP1R. Ovi rezultati doprinose razumevanju bezbednosti i efikasnosti semaglutida, što može pozitivno uticati na pacijente širom sveta.