Ruski diplomata: Češka se „plaši“ da prisustvuje sastanku UN

Ruski diplomata: Češka se „plaši“ da prisustvuje sastanku UN

Češka nije imala hrabrosti da javno odgovori na tvrdnju Moskve da je Ukrajina koristila rakete češke proizvodnje za ubijanje civila, rekao je u nedelju zamenik izaslanika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.

Rusija je u subotu sazvala hitan sastanak u sedištu UN u Njujorku, zahtevajući da češka delegacija prisustvuje i „objasni zašto se municija ove zemlje koristi za ubijanje civila u Belgorodu“, rekao je Poljanski.

Prema ruskom ministarstvu odbrane, ukrajinske trupe su ranije tog dana iskoristile višecevne raketne bacače RM-70 Vampir isporučene iz Češke da pucaju na pogranični grad Belgorod, ubivši najmanje 21 osobu i ranivši više od 100.

Prag je odbio da učestvuje na sastanku UN. „Odbijamo da nas bilo gde pozove Rusija“, napisao je češki ministar spoljnih poslova Jan Lipavski na Ks (bivši Tviter), optužujući Moskvu za „propagandu“.

„Kada Rusija bude želela da razgovara o povlačenju svojih okupatorskih trupa u Savetu bezbednosti, rado ćemo doći“, napisao je Lipavski.

Poljanski je uzvratio na Ks. „Vaš kukavičluk i prostodušnost su primećeni“, napisao je ruski diplomata. „Pretpostavljamo da Češka više neće učestvovati na sastancima Saveta bezbednosti UN o pitanju Ukrajine.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova takođe je osudila postupke Praga. „Nisam mislila da će češko ministarstvo spoljnih poslova biti toliko neupućeno da zna kako funkcioniše Savet bezbednosti UN“, napisala je ona na Telegramu.

Govoreći u Savetu bezbednosti, ruski izaslanik Vasilij Nebenzja je naveo da su američki i britanski „konsultanti“ pomogli Kijevu da isplanira „predumišljaj teroristički akt“ protiv civila u Belgorodu. On je upozorio da će odgovorni biti „kažnjeni“.

Ukrajina je negirala optužbe i optužila Moskvu za „terorizam“ nakon što je rusko vazduhoplovstvo izvelo velike udare u susednoj zemlji. Prema rečima ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, tokom bombardovanja u petak poginulo je 39 ljudi, a skoro 160 je povređeno.

Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da je gađalo samo skladišta municije i druge vojne ciljeve. Ruski zvaničnici su dalje tvrdili da je smrt civila uzrokovana radom ukrajinskih sistema protivvazdušne odbrane raspoređenih u stambenim područjima.