Kim iz Severne Koreje kaže da će lansirati još 3 špijunska satelita i napraviti više nuklearnog oružja 2024

Kim iz Severne Koreje kaže da će lansirati još 3 špijunska satelita i napraviti više nuklearnog oružja 2024

Severnokorejski lider Kim Džong Un rekao je da će njegova zemlja lansirati tri dodatna vojna špijunska satelita, izgraditi više nuklearnog oružja i uvesti modernu bespilotnu borbenu opremu 2024. godine, pošto je pozvao na „ogromnu“ ratnu spremnost da se izbori sa Konfrontacioni potezi predvođeni SAD, izvestili su u nedelju državni mediji.

Kimovi komentari, dati tokom ključnog sastanka vladajuće Radničke partije na kojem se postavljaju državni ciljevi za narednu godinu, sugerišu da će nastaviti sa testiranjem oružja kako bi proširio svoj arsenal usred dugo uspavane diplomatije sa Sjedinjenim Državama. Posmatrači kažu da bi se Kim na kraju nadao da će iskoristiti svoju pojačanu nuklearnu sposobnost da izvuče veće spoljne ustupke ako se diplomatija nastavi.

Tokom petodnevnog sastanka koji je završen u subotu, Kim je rekao da su potezi Sjedinjenih Država i njihovih sledbenika protiv Severne Koreje ove godine bez presedana, gurajući Korejsko poluostrvo na ivicu nuklearnog rata, navodi zvanična korejska centralna novinska agencija.

„Teška situacija zahteva od nas da ubrzamo radove na sticanju ogromnih sposobnosti za ratni odgovor i temeljnu i savršenu vojnu spremnost za suzbijanje bilo kakve vrste provokacija od strane neprijatelja na udaru“, rekao je Kim, prenosi KCNA.

Kim je izneo planove da sledeće godine ispali još tri vojna špijunska satelita, pored prvog izviđačkog satelita u zemlji koji je lansiran u novembru. Takođe je naredio vlastima da nastave sa radom na proizvodnji više nuklearnog oružja i razvoju različitih tipova moderne bespilotne borbene opreme kao što su naoružani dronovi i moćni uređaji za elektronsko ratovanje, saopštila je KCNA.

Kim je bio fokusiran na modernizaciju svog nuklearnog i raketnog arsenala otkako se njegova nuklearna diplomatija sa visokim ulozima s tadašnjim predsednikom Donaldom Trampom slomila 2019. godine zbog prepirke oko međunarodnih sankcija Severu. Od prošle godine, Kimova vojska je testirala više od 100 balističkih projektila, od kojih su mnoge nuklearno oružje koje cilja na kopno SAD i Južnu Koreju, kršeći zabranu UN-a.

Sjedinjene Države i Južna Koreja su odgovorile proširenjem svojih vojnih vežbi i razmeštanjem američkih strateških sredstava kao što su bombarderi, nosači aviona i nuklearna oklopna podmornica. Severna Koreja ove poteze naziva probama invazije predvođenih SAD.

Južnokorejska špijunska agencija saopštila je prošle nedelje da će Severna Koreja verovatno pokrenuti vojne provokacije i sajber napade uoči južnokorejskih parlamentarnih izbora u aprilu i predsedničkih izbora u SAD u novembru. Nacionalna obaveštajna služba saopštila je da je Severna Koreja sprovela nuklearne i raketne testove i preletela dronom preko granice rivala uoči prethodnih parlamentarnih izbora u Južnoj Koreji.