UN: Ukrajinski napad na Belgorod „neprihvatljiv“

UN: Ukrajinski napad na Belgorod „neprihvatljiv“

UN su osudile ukrajinsko smrtonosno granatiranje ruskog pograničnog grada Belgoroda. Saopštenje je usledilo nakon što je Moskva optužila Kijev za namerno ubijanje civila.

„Napadi na civilno stanovništvo i civilnu infrastrukturu predstavljaju kršenje međunarodnog humanitarnog prava i moraju se odmah zaustaviti“, saopštila je kancelarija generalnog sekretara UN Antonija Gutereša, a prenela je ruska novinska agencija RIA Novosti.

Najmanje 21 osoba je poginula, a više od 100 je povređeno u ukrajinskim raketnim udarima na Belgorod u subotu, saopštili su lokalni zvaničnici. Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je u napadu korišćena kasetna municija.

Rusija je zatražila hitan sastanak Saveta bezbednosti UN u subotu. U svom govoru u sedištu UN u Njujorku, ruski izaslanik Vasilij Nebenzia je tvrdio da su američki i britanski „konsultanti“ pomogli u planiranju napada na Belgorod. On je upozorio da će „organizatori i izvršioci“ napada „biti kažnjeni“.

Gueterres je u petak osudio „najoštrije“ ruske udare velikih razmera na ciljeve u Kijevu i nekoliko drugih ukrajinskih regiona. Prema rečima ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, 39 ljudi je poginulo, a skoro 160 je povređeno.

Rusko ministarstvo odbrane je, međutim, u subotu izdalo saopštenje u kojem se navodi da su u nedavnim vazdušnim napadima gađani samo „vojni objekti i infrastruktura“. Ruski zvaničnici su takođe tvrdili da je do smrti civila u Ukrajini došlo zbog neispravnog rada ukrajinskih sistema protivvazdušne odbrane.